PIŠE DAVOR BUTKOVIĆ

Zašto je neuspješna kampanja Grabar Kitarović: Njezin je svjetonazor u raskoraku s onim što proklamira njena stranka

Premda je u prvom predsjedničkom istraživanju Jutarnjeg lista Kolinda Grabar Kitarović prošla razmjerno dobro (u prvom krugu zaostaje tek desetak posto za Ivom Josipovićem), njena se kampanja zasad može smatrati neuspješnom. Evo zašto.
Zagreb, 041014.Trg marsala Tita.Humanitarna akcija Dan ruzicaste vrpce kojom se skupljaju sredstva za nabavku aprata za intraoperativno zracenje u ljecenju raka dojke.Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Prvo, baš sva istraživanja javnog mišljenja daju relativno solidnu prednost predsjedniku Josipoviću (od deset do sedamnaest posto). U svim istraživanjima predsjednik Josipović pobjeđuje u drugom krugu.

Drugo, čak su i desni, ili HDZ-ovoj kandidatkinji skloni mediji, njen prvi pravi televizijski nastup, onaj u Nedjeljom u 2, ocijenili slabim i neuvjerljivim. Kolinda Grabar Kitarović trenutno ne uživa simaptije ni jednog ozbiljnijeg medija u zemlji, neovisno o političko-svjetonazorskoj orijentaciji tog medija.

Treće, usprkos brojnim javnim nastupima, HDZ-ova predsjednička natjecateljica nije uspjela nametnuti svoje stavove ni o jednom od važnih državnih pitanja.

I četvrto, njen personality u predsjedničkoj kampanji sve više podsjeća na primjer Jadranke Kosor, kada se kasnija premijerka prije desetak godina pokušavala suprotstaviti Stipi Mesiću u njegovu uspješnom pohodu do drugog predsjedničkog mandata.

Kolinda Grabar Kitarović djeluje razmjerno simpatično i pirilično nemoćno, što nema veze s njenim spolom (Hrvatska pamti moćne političarke, poput Savke Dabčević Kučar), nego s dojmom što ga je ostavila u dosadašnjem dijelu kampanje. HDZ-ova kandidatkinja zasad, naprosto, nije autoritativna i uvjerljiva izazivačica. Više je strateških razloga za dosadašnji neuspjeh kampanje gospođe Grabar Kitarović.

Tolerantni jezik

Prije svega, njezin je svjetonazor u stanovitom, odveć vidljivom raskoraku sa svjetonazorom što ga proklamira njena stranka. HDZ je podržavao referendum protiv homoseksualaca, dok gospođa Grabar Kitarović govori o homoseksualcima vrlo pristojnim i tolerantnim jezikom. HDZ se, suprotno ideologiji dr. Tuđmana, počeo zalagati za lustraciju, i za promjenu imena zagrebačkog Trga maršala Tita. HDZ-ova kandidatkinja ne slaže se ni s jednom, ni s drugom HDZ-ovom propagandno-svjetonazorskom postavkom. HDZ misli da sadašnji predsjednik Republike ne bi trebao posjetiti Vukovar na dan pada toga grada (jer bi to uvrijedilo Stožer za obranu Vukovara), što HDZ-ova predsjednička kandidatkinja ne može prihvatiti, jer bi tako dezavuirala instituciju predsjednika Republike za koju se natječe. Na hrvatskoj radikalnoj desnici, pa i u HDZ-u, postoji sve glasniji pokret koji se zalaže za zabranu pobačaja: Kolinda Grabar Kitarović vrlo vjerojatno ne može podržati zabranu pobačaja.

Svjetonazorski raskorak između HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje i sadašnjeg, Karamarkova HDZ-a, doveo je Kolindu Grabar Kitarović u neugodnu situaciju da na čitav niz pitanja mora odgovoriti neodlučno, neodređeno i nesigurno. A neodlučna, nesigurna i neodređena predsjednička kandidatkinja ustvari nije predsjednička kandidatkinja.

Nadalje, raskorak između umjerenih, centrističkih stavova Kolinde Grabar Kitarović i tvrdih, klerikalno konzervativnih stavova dijela hrvatske desnice, čini HDZ-ovu kandidatkinju neprihvatljivom određenom broju radikalnih desnih birača, što sve znači da bi i ove godine moglo doći do kidanja desnog izbornog tijela, što, opet, povećava šanse predsjedniku Josipoviću da osvoji drugi mandat.

Očigledno je, dakle, da HDZ-ova strategija umjerene predsjedničke kandidatkinje, koja bi trebala privući središnje biračko tijelo, i radikalizirane stranke, koja bi trebala osigurati potporu žestokih nacionalista i konzervativaca, zasad ne radi u korist Kolinde Grabar Kitarović nego u korist Ive Josipovića.

Gospođa Grabar Kitarović dobiva tek nekoliko postotaka više od potpore koju u istraživanjima bilježi Hrvatska demokratska zajednica, dok gospodin Josipović trenutno osvaja značajno veći broj glasova od SDP-ova rejtinga, ali i više glasova od spojenih rejtinga SDP-a i ORaH-a. Razdvojeni politički i svjetonazorski identitet HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje i njezine stranke središnji je strateški problem Kolindine neuspješne kampanje.

Drugi je njezin glavni problem tehničke naravi. Potpuno je nevjerojatno da je Kolinda Grabar Kitarović u predsjedničku kampanju ušla toliko nepripremljeno. Karakterističan primjer njene nepripremljenosti jest reakcija gospođe Grabar Kitarović na slučaj donedavnog predsjednikova savjetnika Dejana Jovića. Podsjetimo, gospođa Grabar Kitarović prvo je rekla da je baš ona dala otkaz gospodinu Joviću, demantirajući tako tvrdnju predsjednika Josipovića da je dr. Jović radio i za Grabar Kitarović. Onda su, međutim, mediji, i to baš Večernji list, koji se prirodno obraća biračima HDZ-ove kandidatkinje, objavili ugovor što ga je potpisala Kolinda Grabar Kitarović, dok je bila ministrica vanjskih poslova, iz kojeg je jasno vidljivo da je i ona angažirala Dejana Jovića. Grabar Kitarović, dakle, ne da nije otpustila Jovića, nego ga je zaposlila!

Laž oko Jovića

Nije bilo nikakva razloga da HDZ-ova kandidatkinja laže oko Jovića, niti se ona morala sjećati svakog ugovora, što ga je bila potpisala prije desetak godina. Ali, činjenica je da je gospođa Grabar Kitarović u ovom slučaju ispala lažljivica, i to ne svojom krivnjom, nego krivnjom ljudi koji se brinu oko njene kampanje i koji su istoga sata, kada je javnost doznala za Jovićeve stavove o hrvatskom referendumu za neovisnost, naprosto morali na Kolindin stol staviti sve materijale koje se tiču Jovićeva angažmana u hrvatskoj državnoj službi, a osobito u Ministarstvu vanjskih poslova dok je gospođa Grabar Kitarović obavljala ministarsku dužnost.

Ovo je najdrastičniji slučaj nepripremljenosti HDZ-ove kandidatkinje, ali nipošto ne i jedini; u više svojih javnih istupa, gospođa Grabar Kitarović doimala se nesigurnom u činjenice koje iznosi, kao i u argumente kojima obrazlaže kontekste tih činjenica.

Naposljetku, Kolinda Grabar Kitarović doima se nepripremljenom i na temeljnoj prezentacijskoj razini, od govornih vježbi, neophodnih za uspješne televizijske nastupe, do stilizacije imidža, koji uvijek mora biti prilagođen mjestima gdje se pojavljuje. Zanimljivo je da je u pretkampanji, dok je još radila za NATO, i dok se sama brinula oko svog imidža, Kolinda Grabar Kitarović djelovala značajno uvjerljivije.

Budući da je do izbora ostalo još desetak tjedana, Hrvatska demokratska zajednica i njena predsjednička kandidatkinja imaju dovoljno vremena da razviju novu političko-svjetonazorsku i prezentacijsku strategiju.

Prilično je razvidno kako sa sadašnjim polazištima i performansama nemaju mnogo šanse. HDZ-ovoj kandidatkinji, međutim, možda može pomoći sam predsjednik Josipović.

Netipične pogreške

Predsjednik Republike u posljednjih je desetak dana učinio nekoliko netipičnih pogrešaka. Primjerice, dvojicu svojih političkih protivnika nazvao je luđacima, što je jezik kakav dr. Josipović nikad prije nije bio koristio. Dapače, smirenost, odmjerenost i decentnost neke su od glavnih značajki, koje su Josipovića bile izdvojile među predsjedničkim kandidatima 2009. godine: gospodin Josipović uopće ne smije riskirati da kompromitira baš takve značajke, bez obzira na to tko ga i kakvim riječima kritizirao.

Nadalje, prilično je neobično da se dr. Josipović, kako bi se, valjda, što više približio biračima ORaH-a, sada odriče traženja nafte u Jadranu: veliki poslovi s naftom strateške su naravi i ne bi smjeli ovisiti o šarmiranju tek jedne skupine birača.

Kolinda Grabar Kitarović zasad se pokazala lošom i neočekivano neartikuliranom kandidatkinjom za predsjednicu Republike. Ne dođe li do drastičnog preokreta u njenoj i HDZ-ovoj strategiji i u njenim javnim nastupima, jedina šansa gospođe Grabar Kitarović jest umnažanje Josipovićevih pogrešaka.

Na što, ipak, ne treba posve ozbiljno računati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:13