UZNEMIRUJUĆI VIDEO

OVAKO IZGLEDA TESTIRANJE NA ŽIVOTINJAMA Prestravljeni štenci i mačići čekaju da ih seciraju i bace u smeće

Stravična reportaža koja prikazuje male pse i mačke kako u panici čekaju da ih seciraju u laboratoriju pojavila se na Internetu u okviru tajne istrage BUAV-a (britanskog odjela koji se bori protiv vivisekcije).

Prestrašeni štenci, neki stari samo mjesec dana, vrište i plaču dok ih uzimaju od majki i ubijaju smrtonosnom injekcijom. Njihova secirana tijela potom bacaju u kantu za smeće poput običnog otpada.

Video je snimila istražiteljica poznata samo kao 'Susie', koja je u laboratoriju radila osam mjeseci, sve do prošlog prosinca, piše Sunday Express.

Na snimci se čuje jedna zaposlenica kako govori: - Tako, s tobom smo gotovi, možeš u smeće'.

U međuvremenu se čuje jedan crni psić kako vrišti dok se dvoje znanstvenika američke farmaceutske kompanije Merck Sharp & Dohme u Cambridgeshireu spremaju da ga uhvate. Dok mu jedna zaposlenica pokušava naći 'prikladnu' venu u njegovoj nozi, štene glasno zavija.

- Oh dragi, koliko buke. Možda te noga malo boli od svih tih uboda - čuje se kako kaže jedna zaposlenica prije nego mu ubode smrtonosnu iglu u drugu nogu.

- Tako. Malo si se borio, nisi li? - govori potom.

Na snimci se vidi i jedan stravičan prizor gdje znanstvenik diže bespomoćno štene na operacijski stol i govori: - Ovdje se stvari malo postanu prljave. Dođi, mali prijatelju. moramo biti sigurni da si nas napustio prije nego te krenemo rezbariti.

Jeziv broj od 92 štenca, 10 odraslih ženki i najmanje 15 mali mačaka ubijen je tijekom istrage u farmaceutskoj kompaniji. Istražitelj na tajnom zadatku uspio je spasiti dva odrasla psa, Bonnija i Billija, i petomjesečno štene, Olivera.

Mnoge životinje rođene su u laboratoriju s ciljem da se na njima vrše pokusi dok su još jako mali, a njihove zdrave majke ubijali bi netom nakon okota. Druge su pak životinje, stare tek nekoliko mjeseci, uvezene preko mora u Britaniju s inozemnih farmi, zbog čega su mnogi dobivali čireve, visoke temperature i jako mršavili.

Tijekom osmomjesečnog tajnog istraživanja, kroz laboratorij su prošli mnogobrojni zečevi i kokoši.

Michelle Thew, izvršna direktorica u BUAV-u, kazala je kako su reportažu objavili kako bi upoznali javnost s testiranjem na životinjama.

- Ovo je tajna koju farmaceutska industrija nikad ne bi željela da se otkrije. Mnoge obitelji koje imaju kućne ljubimce bit će zgrožene ovim prizorima. Neprihvatljivo je, ne samo da životinje tako pate i umiru, već da su mnogi od njih mogli biti udomljeni, a ne ubijeni - kazala je Michelle Thew.

Glasnogovornik kompanije Merck Sharp & Dohme kazao je kako se pridržavaju svih regulativa i procedura što se tiče testiranja i razvoja cjepiva te da ih redovito posjećuje inspekcija.

- Zakon nas obavezuje da neke lijekove testiramo na životinjama, uključujući cjepiva za pasji kašalj, pavro virus i mačji kalicivirus. Radimo to zbog dobrobiti životinja, a sve postupke izvršavaju kvalificirani profesionalci - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:18