VJEROVAO U ZAVJERE

Nakon smrti povučenog muškarca u njegovoj kući pronašli više od 7 milijuna dolara u zlatnicima i zlatnim polugama

LAS VEGAS - Walter Samasko iz američke savezne države Nevade imao je samo 200 dolara na svom računu u banci u trenutku smrti.

Bio je samotnjak, nije se družio sa susjedima, a njegovo tijelo policija je pronašla tek mjesec dana nakon što je umro, kada su provalili u kuću jer se smrad počeo širiti susjedstvom.

Susjedi su za Samaskoa pričali kako vjeruje u teorije zavjera, izbjegava doktore jer se boji bolesti koje je vjerovao da se prenose cjepivima, te da nije vjerovao ni državi ni bankama.

Iako su svi vjerovali kako je siromašan, policiju je iznenadilo otkriće pravog blaga u njegovoj kući - brojne škrinje pune zlatnika iz svih vremenskih perioda. Većina su bili američki zlatnici vrijednosti 20 dolara, no bilo je i britanskih zlatnika iz perioda kraljice Viktorije - od 1840 do 1890.

Škrinje su morali iznositi na kolicima. Stručnjaci procjenjuju da je vrijednost novčića najmanje sedam milijuna dolara - toliko, naime, vrijede samo po težini - a kada se uzme u obzir vrijednost za kolekcionare i povijesna vrijednost nekih od zlatnika, ukupna vrijednost pronađenog blaga mogla bi biti i višestruko veća.

Policija se potom bacila u potragu za najbližom rodbinom Waltera Samaskoa, no to nije bio tako lak zadatak. Samasko se nije ženio, nije imao djecu, a nije imao niti braću ni sestre.

Na kraju, tražeći po popisu ljudi koji su se upisali u knjigu žalosti na sprovodu njegove majke, policija je uspjela stupiti u kontakt sa njegovom sestričnom, Arlene Magdanz. Kako je ona najbliži živući rođak Samaskoa, vjerojatno će naslijediti cijelu kolekciju zlatnika.

Iako je odbila išta izjaviti za medije, njen odvjetnik je rekao kako su joj prve riječi nakon što je čula vijesti bile: “O bože, o bože!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 19:33