PRIDRUŽITE SE VRISKU

Golotinjom protiv diskriminacije

Za Nude photo revolutionary kalendar skinule su se brojne aktivistice iz čitavog svijeta noseći parole o pravima žene na vlastito tijelo.
 Liberation

Povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena , grupa aktivistica predvođena Maryam Namazie objavila je kalendar pod nazivom „Nude photo revolutionary“. Riječ je o hommagu egipatskoj blogerici i aktivistici Aliji Magdi Ehmandy koja je u studenom prošle godine u znak protesta protiv lošeg satusa žena u islamskom društvu pozirala za seriju fotografija na kojima nosi samo najlonke i crvene balerinke. Svoj čin je objasnila kao "vrisak protiv društva nasilja, rasizma, seksizma, seksualnog zlostavljanja i licemjerja".

Aktivistice navode da u vremenu kada su sloboda izražavanja te ženska prava i tijelo pod stalnim udarom islamista i religiozne desnice, golotinja postaje veoma bitan oblik otpora i prkosa. Njen je poduhvat imao veliki međunarodni odjek, a za kalendar su se skinule brojne aktivistice iz čitavog svijeta noseći parole o pravima žene na vlastito tijelo.

Kampanju prati i prigodan video. Pogledajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:32