KOMENTAR JELENE LOVRIĆ

Čeka se potez kralja spletke

Premda premijerka Jadranka Kosor tvrdi da je za nju aktiviranje zastupničkog mandata Ive Sanadera bilo očekivano i premda taj potez vidi kao opasan udar na Vladu i HDZ, dočekala ga je potpuno nespremno. Bez ikakve ideje i strategije kako bi novonastalu situaciju mogla riješiti. HDZ-ova se vrhuška uspaničena uzmuvala, pokušavajući vlastite strahove prenijeti na cijeli narod. Producira atmosferu kao da je Sanaderov povratak biti ili ne biti hrvatske države. A nije. Bivši je premijer prije svega HDZ-ov problem.

Majstor muljanja

Da vladajuća ekipa nema spreman odgovor na Sanaderovu iznenadnu želju za povratkom u politiku preko zastupničkih klupa pokazuju, prvo, njene posve iracionalne ideje da ga u tome onemogući. Premda je zakon u tom pogledu jasan i po njemu Sanader već idućeg tjedna može zauzeti svoje mjesto u sabornici, HDZ-ov je majstor proceduralnih muljanja dobio zadatak da izmisli način kako bi ga zaustavio. Zato Vladimir Šeks govori o Sanaderovu “možebitnom povratku”, isključivo se služi kondicionalom “ako dođe”, “ako se pojavi”. Ostavlja otvorenim kako će se zakonska norma primijeniti. “To ćemo još vidjeti”, kaže. Traži fokusiranje na “političke posljedice pokušaja aktiviranja Sanaderova mandata”. Po njemu, riječ je o namjeri rušenja Vlade s nesagledivim posljedicama: zaustavljanje pregovora s Europom, zaustavljanje gospodarskog oporavka i zaustavljanje borbe protiv korupcije. Intencija je da se Sanaderov povratak predstavi kao potencijalni državni udar i kao takav stavi izvan zakona. Čak i ako Šeks točno interpretira Sanaderove namjere, udar na Vladu i HDZ kroz parlamentarnu borbu ne može se smatrati udarom na državu. Ali je ideja da se bilo kome, suprotno zakonu, onemogući aktiviranje mandata sigurno udar na demokraciju. Ako će vladajući u tom slučaju samovlasno, braneći svoje interese, suspendirati primjenu zakona, onda je pitanje što je sljedeće. Opstruirali su radnički referendum, suprotno zakonskoj normi o obaveznosti njegova raspisivanja, opstruirat će Sanadera, premda mu zakon daje za pravo da se vrati. Ako će se zakoni rastezati kao da su od gume, ako se po potrebi vladajućih izvan snage stavlja pravni sustav države, onda je na djelu zaista puzajući državni udar. Ali ne u Sanaderovoj nego možda u Šeksovoj režiji. Jer, za razliku od bivšeg premijera, koji za takve scenarije, premda talentiran, više nema snage ni mogućnosti, HDZ-ov kralj spletke još nastupa s pozicije vlasti, što ga čini potencijalno moćnim uzurpatorom.

Drugo, da premijerka i HDZ nemaju nikakvu ozbiljnu strategiju za sudar sa svojim bivšim, sada povratnički raspoloženim šefom pokazuje njihov nasrtaj na opoziciju s tragikomičnim optužbama da se udružila sa Sanaderom. HDZ-ovi izbezumljeni šefovi - u strahu su zaista velike oči! - poveznicu vide u opozicijskim zahtjevima za prijevremenim izborima. Koje je, podsjetimo, SDP počeo postavljati još dok je Sanader stolovao u Banskim dvorima! Tako se razbacani Milinović hitne izjavom da bi se njihov Sanader mogao pridružiti SDP-u.

Evociranje uspomena

Šeks govori o njihovu “bratskom razumijevanju”, imputira nekakve kontakte i sinkronizirano djelovanje, bez ikakve osnove tvrdi da se SDP otvoreno stavio na Sanaderovu stranu, izmišlja im prijateljstvo, slogu i ljubav. Jadranka Kosor napada SDP da mu drže lojtre. Tko je što držao Sanaderu javnosti je dobro poznato. Tko je cvjetao oduševljenjem stojeći mu uz koljeno. Tko se pionirski zaklinjao “dragi prijatelju, dragi Ivo”. Premijerki sigurno nije najpametnije da lažnim optužbama provocira u narodu evociranje uspomena.

Jednako su apsurdne njene optužbe da se opozicija udružuje sa Sanaderom jer se strašno uplašila uspjeha njenih ekonomskih reformi. Predviđeni gospodarski oporavak, kaže Kosor, u opoziciji izaziva strah, pa ga zato žele zaustaviti. Izgleda kao pravljenje crnih viceva na vlastiti račun. Ili je premijerka, sva fokusirana na životno joj važna pitanja tko je to sa Sanaderom popio kavu, zanemarila ili zaboravila svježe izvještaje Svjetske banke (Kirgistan!) i nove vapaje guvernera Rohatinskog (hrvatski pad veći od predviđanja!).

Životna prijetnja

Ako Jadranka Kosor i njena ekipa Sanaderov povratak doživljavaju kao životnu prijetnju, onda bi bilo normalno i pametno da u opoziciji pokušaju naći saveznika. Što nije bilo nemoguće, jer se opozicijske stranke, ni SDP, ni HNS, ni ostale, s nekadašnjim premijerom nikako ne žele petljati.

Upravo suprotno, kao da saveznika ima za bacanje, Jadranka Kosor ruši mostove. Zato HDZ-ovi pokušaji da svoga nekadašnjeg vođu kao kukavičje jaje podmetnu u tuđe gnijezdo, opoziciju oslobađaju svakog obzira, pa će zahtjevi za što hitnijim raspisivanjem izbora samo rasti. Treće, na Sanaderovu bačenu rukavicu Vlada nije sposobna ponuditi nikakav racionalni odgovor jer je izgubila svaki dodir s realnošću. Tako se njegov povratak u Sabor uspoređuje s pokušajem, otprije nekoliko mjeseci, da se vrati na čelo stranke, što je proglašeno pučem, očekujući da će to proizvesti već viđeno homogeniziranje javnosti u podršci Jadranki Kosor, a kontra Sanadera. Međutim, situacija se u međuvremenu radikalno promijenila.

Vlastite laži

Njena je popularnost u ono vrijeme bila na najvišoj točki, danas je ispod poda. Javnosti je dosta HDZ-ovih čerupanja. Sita je i Sanadera i Kosorice. Na nevjerojatan autizam vladajućih upućuje i zaista bizaran HDZ-ov pokušaj da Sanadera diskvalificira kao lažljivca tako što će sam sebe denuncirati kao autora njegovih laži. Dobro, da nekad moćni kancelar nije otišao zbog Slovenije, kako sada tvrdi, to je kristalno jasno. Ali da Hebrang sada dokazuje: Sanader je lagao, ja sam mu to izmislio, čime potvrđuje da u laganju naciji među njima nema razlike, to je stvarno sumrak pameti i morala. Krucijalni razlog da HDZ napokon mora otići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:29