ŠEF KUHINJE

Brzinski luksuz po receptu slavnog chefa iz Esplanade

Čovjek koji je kuhao za Madonnu, Clintona, Sarkozyja i De Nira zna kako i najjeftinije i najjedno-stavnije jelo umotati tako da izgleda vrlo šik

ZAGREB - Orahnjača i makovnjača, vanili kiflice, londoneri, punjena patka, guska ili purica, mlinci, bakalar, popis se nastavlja unedogled... Samo ga rijetke zaposlene žene imaju vremena provesti u djelo i pripraviti pravi tradicionalni obrok. Pečeno prase i lonac sarme za Novu godinu nekada su bili ultimativni “must have” svake kuće koja drži do sebe. Generacija koja je na tome odrasla danas rijetko ima vremena zalijevati prasence pivom ili motati listove kupusa, jer radno je vrijeme sve dulje i dulje.

Za one koje su (i) ove godine u stisci s vremenom potražili smo zato savjet prave kulinarske zvijezde. Jeffreyja Jamesa Vellu, chefa hotela The Regent Esplanade Zagreb, zamolili smo da za čitatelje Jutarnjeg lista spremi po dva glavna jela i dva deserta koji su brzo gotovi i pri tome nisu skupi.

Šik zamatanje

Maltežanin koji vodi kuhinje hotela restorana Zinfandel’s i Le Bistroa ponudio je dvije varijante, riblju i mesnu, kao i dva deserta koji uz njih savršeno pašu. Čovjek koji je među ostalim kuhao za kraljicu popa Madonnu, Roberta De Nira, Ala Pacina i Rene Zellweger zna kako i najjeftinije i najjednostavnije jelo umotati tako da izgleda vrlo šik.

Za riblje jelo izabrao je losos - točnije rižoto od crvenog vina, poširano jaje, dimljeni losos i pjenicu od tartufa. Iako kilogram lososa košta oko 90 kuna u ribarnicama, treba ga zapravo vrlo malo, a za četiri osobe oko pola kilograma.

Za mesno jelo Vella je izabrao baš nešto po ukusu Hrvata - lungić i krvavice. Uz to kuhar vam garantira kako za spremanje bilo kojeg jela ne treba više od pola sata.

- Izabrao sam losos jer savršeno paše uz ove blagdane, baš kao i rižoto. Uz to, ova pjenica daje dodir luksuza svemu, a zapravo ju je vrlo lako izmutiti - rekao je Vella, koji je započeo obuku u londonskom Marriottu gdje je svladao osnovne vještine kuhanja. Nakon toga vrlo je brzo napredovao i gradio impresivnu karijeru u vrhunskim restoranima i hotelima s pet zvjezdica, a ambicije i želja za učenjem odvele su ga u Abu Dhabi gdje je neko vrijeme radio kao izvršni šef luksuznog Emirates Palacea. James dodaje da je izabrao lungić i krvavice jer nisu skupi, a u kombinaciji s paradajzom i špinatom izgledaju jako dobro.

Bez prejedanja, molim

James je kuhao i za brojne državne dužnosnike. Njegovim delicijama nepce su sladili Bill Clinton, Tony Blair i Nicholasa Sarkozy, a James je otkrio u čemu je za njega tajna dobrog obroka.

- Najbolji je osjećaj kad se najedeš tako da bi nakon toga još malo prošetao i popio čašu vina, a ne odmah zalegao - poručio je James. Zato, Hrvati, Silvestrovo može biti lijepo i bez prejedanja - u stilu ovog recesijskog razdoblja.

Krema od kestena

Za kremu

100 g kestena

2 velike žlice kakaa

300 g rastopljene čokolade

25 ml konjaka

korica jedne naranče

45 g šećera

cimet

muškatni oraščić

Stavite sve sastojke u lonac s debelim dnom i rastopite čokoladu, zagrijte kestene, promiješajte i stavite sa strane.

Za DROBLJENAC

50 g šećera

125 g pirea od kestena

150 g brašna

50 g šećera

1 naranča

1 jaje

Izmiješajte putar, šećer, jaja, brašno i oblikujte da bude ravno

U drugoj zdjeli izmiješajte pire od kestena, šećer i koricu od naranče, stavite na drobljenac i pecite u pećnici oko 30 minuta na 170 stupnjeva. Pustite da se ohladi i izrežite.

ZA DEKORACIJU

Oblikujte malo kesten pirea prstima, namočite vrhove u čokoladu i dekorirajte kao na slici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:48