VJEČNO NEZADOVOLJNI

BRAZILCI POPLJUVALI SCOLARIJA Njegova jedina taktika je - daj loptu Neymaru!

Neymar, Neymar, Neymar... Priča se samo od fantastičnom 22-godišnjaku
 AFP

Hrvatska i Meksiko malo su ih namučili, ali Brazilci nisu posrnuli. Deveti put zaredom osvojili su prvo mjesto u skupini na svjetskim prvenstvima i u osmini finala čeka ih sudar sa zaigranim Čileom. Selecao nije briljirao, ali velikih razloga za paniku nema. Neymar igra u velikoj formi, boravak u domovini očito mu godi. U Europi još nema ni približno takav status kakav ima u Južnoj Americi. Mnogi su na Starom kontinentu skeptični oko razine njegove klase nakon sezone u Barceloni, uspoređivanje s Messijem malo kome je palo napamet. U Brazilu je druga slika, potpuno druga slika. Neymar je njihov bog, jedan od najboljih nogometaša svih vremena. Tako to vide euforični brazilski navijači.

Nove zlatne kopačke

- Povijest pet brazilskih naslova svjetskog prvaka govori da je uvijek postojao ključni čovjek. Razlika između dobrog i lošeg danas je genijalnost Neymara. On vodi momčad, viče na suigrače, pomaže obrani i onda u napadu presudi - jedan je od komentara uglednih brazilskih nogometnih novinara.

Neymar, Neymar, Neymar... Priča se samo od fantastičnom 22-godišnjaku, ostatak momčadi skoro se uopće ne spominje. Barem ne u pozitivnom smislu. Neymar je zasad jedini u kategoriji “vrhunskih predstava” što se Brazilaca tiče. No može li Neymar sve napraviti sam? Pritisak je ogroman, Nike mu je čak za nokaut fazu napravio posebne, zlatne kopačke. Zlatne kopačke za zlatnog dečka brazilskog nogometa.

- Znam jednu stvar - Neymar je zvijezda! On je najveće ime u našoj momčadi, jedan od najboljih na svijetu. No svi mi želimo podijeliti odgovornost s njime, to je naš zadatak - naglasio je Willian, koji tek čeka pravu šansu na turniru.

Glavni zadatak izbornika Luiza Felipea Scolarija je upravo to. Prebacivanje tereta s Neymara na ostatak momčadi.

- Možemo još malo napredovati i to definitivno moramo napraviti ako želimo proći dobri Čile. Opasni su napadu, organizirani su i kvalitetni. Svidjelo mi se ono što sam vidio protiv Kameruna, popravili smo dodavanja i obranu. Još moramo povećati pritisak u veznom redu - analizirao je Scolari.

Garrincha među nama

Brazilski stručnjaci, nogometaši, treneri, novinari, uglavnom ne vide taj pomak o kojem Scolari priča. Neuvjerljiva obrana, mlaka sredina i tupi napad. Brojni su kritičari koji upravo tako karakteriziraju današnji Selecao. Neymar je, naravno, iznimka.

- Imali smo dvije strategije. Prva; daj loptu Neymaru. Druga; daj loptu Neymaru. Protiv Kameruna je to bio šou, spektakl - kazao je bivši reprezentativac Tostao.

“Garrincha hoda među nama”, “Brazilska majica s brojem 10 dugo je čekala i zaslužila ovakvog majstora”... Euforiju oko momka rođenog 5. veljače 1992. u Sao Paulu teško je objasniti. Brazilci luduju za Neymarom i uvjereni su - on će biti nasljednik Didija, Pelea, Garrinche, Gersona, Romarija, Ronalda... Čovjek koji će Brazilu donijeti šesti naslov prvaka svijeta. No Felipao nije od jučer, izbornik Brazila preiskusan je da bi pomislio kako će Neymar moći sve sam. Brazilski nogometni bog ipak još nije tako moćan, koliko god Brazilci vjerovali u to...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:18