KOMENTAR JUTARNJEG

BORIS VLAŠIĆ Kako je Glavaš prevario dečke iz svoje garde: 'Sokoli' mislili da će postati vojnici, a na kraju su ispali ukras za derneke

HDSSB je osnovao postrojbu ‘Slavonska sokolska garda’ za uljepšavanje skupova
 Screenshot

Jadni dječaci. Mislili su da će se moći organizirati kao neka prava vojska, nalik ekipi Kim Jong-una, ili nekoj sličnoj koja je nosila crne odore povrh teških vojničkih čizama, kao što su to bili ustaše, kadli, postali su ekipa za sletove i derneke. Pravi KUD. Netko se genijalno dosjetio da mladež registrira i prijavi te predstavi javnosti kao redarstvenu postrojbu, vjerojatno shvativši da je puštanje na slobodu Branimira Glavaša, glavnoosumnjičenoga za ratne zločine na području Osijeka, prošlo kao obično, redovito, gotovo bezvezno sveopće narodno slavlje na kojem je nastupio Škoro i malobrojna delegacija iz šatora u Savskoj. Od sada će biti drukčije. Od sada će svaki član HDSSB-a kojega podsjete da je blizak ratnim zločinima imati i prigodnu pratnju stranačkih folkloraša i barjaktara.

Stoga su, na nagovor same mladeži, koja je očito skužila gdje im je stranka tanašna, odlučili organizirati stranačku postrojbu “Slavonska sokolska garda”. Naravno da djeci koja vjeruju da su ustaše bili pozitivci Drugog svjetskog rata treba pomoći. Zato su ih stariji iz HDSSB-a odjenuli u prigodne uniforme, angažirali im umirovljene zapovjednike Hrvatske vojske i tjednima ih pripremali za stranački nastup. To je stranci prirodno, da im se mladež, pretežito dečki, predstavlja kao nenaoružana kopija neke vojne jedinice. - Mi stariji smo im u tome pomogli. Bolje je da se mladi bave sportom, nego da se drogiraju i opijaju - rečeno je novinarima iz stranke.

Iako, bilo bi prirodnije zabrinuti se nad djecom koja između gajbe piva i jointa izaberu nositi koplja sa zastavama kako bi Glavašu bilo lijepo na stranačkim skupovima. Tko zna koliko nesretno i tužno je bilo djetinjstvo te mladeži, jer obično mladi ljudi radije izaberu dobru cugu i tulum nego skrivanje u crnoj uniformi, vojnički dril, ruske sklekove i vojnički korak. A ovi nesretnici još moraju glumiti da nisu paravojna ekipa.

Pa čak i nogometni huligani imaju više slobode u glavama no što je HDSSB namijenio svojoj mladeži. Njih jednostavno guraju u krizu identiteta, a to bi se moglo odraziti na te mlade ljude, pa postanu nasilni, agresivni, sadržaji crnih kronika i javnog ruganja.

Nažalost, gotovo da je nalik na probleme drugačijih u Hrvatskoj. Ono, javna osuda, prozivanje, zabrane i nedovoljno razumijevanja. Sve dok Rojs nije uzviknuo u Saboru: - Budi muško, reci da si peder!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:22