RATNA ZLOČINKA

Biljana Plavšić posjetila Milorada Dodika u Banja Luci

Former Bosnian Serb President Biljana Plavsic (L) smiles with Bosnia's Serb Republic Prime Minister Milorad Dodik after arriving in Belgrade October 27, 2009. Sweden on Tuesday released Plavsic, two-thirds into an 11-year jail term for war crimes, the Swedish prison authority said.REUTERS/Igor Pavicevic (SERBIA CONFLICT CRIME LAW POLITICS)
 REUTERS

Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić, osuđena za ratne zločine u BiH, doputovala je danas prvi put u Banju Luku nakon što je 27. listopada puštena iz zatvora u Švedskoj.

Plavšić je došla sresti se s prijateljima, a posjetila je i grob majke, javljaju mediji u susjednoj zemlji.

Federalna televizija, pak ističe kako je 'ratna zločinka Plavšić' doputovala u Banju Luku u posjet premijeru Miloradu Dodiku, te da se s njim susrela iza zatvorenih vrata u zgradi Vlade Republike Srpske. Stigla je iz Beograda, gdje je nastavila život nakon odslužene dvije trećine 11-godišnje kazne koju joj je izrekao sud u Haagu.

Po dolasku u svoj stan u Beogradu Plavšić je izjavila da ostaje u glavnom gradu Srbije, ali da jedva čeka posjet Banjoj Luci. - Jedva čekam da odem u Banja Luku da vidim sve. Imam puno prijatelja tamo - rekla je tada Biljana Plavšić.

Premijer RS, Milorad Dodik, potvrdio je njezin dolazak i najavio da će se sutra obratiti novinarima.

Dodik je Plavšić osigurao vladin zrakoplov i dočekao je u Beogradu kada je prije vremena puštena iz zatvora u Švedskoj.

Plavšić je kaznu služila zbog progona nesrpskog stanovništva u 37 općina u Bosni i Hercegovini, što je priznala, i za zločin se pokajala, ali je tijekom odsluženja kazne u izjavi za jedan švedski list, to pokajanje povukla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:35