ZLOUPORABA POLOŽAJA

AZTN: Istraga protiv Peugeot Hrvatska

 Facebook

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izvijestila je danas da je po službenoj dužnosti, na inicijativu Auto Maksimira, pokrenula postupak protiv poduzetnika Peugeot Hrvatska kako bi utvrdila je li zlouporabio vladajući položaj na tržištu pružanja usluga popravaka i održavanja te prodaje rezervnih dijelova za vozila marke Peugeot na području Hrvatske.

Agencija će u postupku utvrditi jesu li uvjeti za ulazak u mrežu ovlaštenih servisera bili transparentni i unaprijed poznati svim poduzetnicima koji ispunjavaju kvalitativne uvjete i konkuriraju za ulazak u mrežu ovlaštenih servisera te je li Peugeot Hrvatska svojim postupanjem pojedinim poduzetnicima neopravdano onemogućio slobodan pristup mjerodavnom tržištu i na taj način s različitim poduzetnicima primijenio nejednake uvjete na istovrsne poslove.

Agencija je u sklopu postupka donijela i privremenu mjeru kojom je Peugeotu Hrvatska naložila da Auto Maksimir vrati u mrežu ovlaštenih servisera iz koje je isključen 31. prosinca 2013. Ocijenila je da njegovim isključivanjem iz te mreže postoji opasnost od značajne i nepopravljive štete za tržišno natjecanje budući da je riječ o poduzetniku koji je dugogodišnji serviser motornih vozila marke Peugeot te da postoji mogućnost nastanka štete za potrošače.

Privremena mjera je određena u trajanju od šest mjeseci. Iz Agencije naglašavaju kako u trenutku pokretanja postupka ne mora raspolagati relevantnim dokazima o povredi propisa o tržišnom natjecanju. Pokretanje postupka Agenciji prije svega omogućuje dubinsku istragu ponašanja poduzetnika temeljem indicija kojima u tom trenutku raspolaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:35