KLASA OPTIMIST

ANTE TOMIĆ: JEBO SAD HILJADU EURA Karamarko se dosjetio davati novac upravo kad je njemu supruga noseća

 Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatska demokratska zajednica prije dva dana je sve iznenadila objavom kako će, dođe li na vlast, plaćati po hiljadu eura za bebu. I to bez razlike, za sve hrvatske bebe, i muške i ženske, i krupnije i sitnije, i ćelave i bezube, keširat će velikodušnu svotu koja znatno nadmašuje trenutačne cijene na međunarodnom tržištu beba.

Stručnjaci, naravno, upozoravaju da je to slaboumno. Prvorazrednih, šestomjesečnih rumunjskih beba ima već za osamsto pedeset, a ako su nešto starije, od godinu, godinu i po, kratko im je istekao rok trajanja, dobiju se za šesto. Odlične moldavske bebe, cijepljene, s papirima, nude se za sedamsto. Plavokosa muška beba od četiri kilograma, odlične naravi, krepko jede i spava cijelu noć, krštena u Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Kijevskog patrijarhata, dade se naći već za petsto osamdeset, a da i ne spominjemo Kineze koji zdravu dojenčad, naručite li čitav šleper, daju za nevjerojatno prihvatljivih, gotovo smiješnih tri stotine eura po komadu.

Gola računica

Jesu li se u HDZ-u zaletjeli kad su ponudili tisuću? Pa jesu, gledate li golu ekonomsku računicu, ali u ovome slučaju valja gledati nešto drugo. Ovdje je presudno plemenito, rodoljubno htijenje Tomislava Karamarka i društva. Rađajmo hrvatsko, poručuju nam oni. Odgajajmo našu, autohtonu hrvatsku nejač. Poticajima se želi oživjeti domaća proizvodnja djece, koju su posljednjih godina gotovo uništili jeftini i nekvalitetni mališani iz uvoza. Stavite li jednu do druge pravu našu, organski uzgojenu bebu, jednog velikog, rumenog bucu rođenog od hrvatskog ćaće i matere u jednom, na primjer, Đakovu, koji ručicama gladno grabi dojku kao kakav poremećeni manijak, i jednog mršavog, mižerjastog i bezvoljnog, bljedunjavog GMO dječačića iz Bangladeša, HDZ-ova mjera ima mnogo smisla.

Djecu valja zaštititi kako se i inače štite hrvatski tradicionalni proizvodi, poput sira i vrhnja, slavonskog kulena ili drniškog pršuta.

A posredna je dobit, koju također ne treba zanemariti, da će i mladi češće i radosnije pristupati prokreativnim aktivnostima, naročito u selima. I snaše koje inače ne mare za mladiće, i mladići kojima je draže rastavljati traktor u garaži, mogli bi još jednom razmisliti što im je zaista u životu važno. Zahvaljujući demografskim naporima HDZ-a, napokon bi se moglo posrećiti jednom Veljku koji u kafiću Copacabana u Starim Mikanovcima kod Vinkovaca godinama uzaludno snubi konobaricu Jadranku, mukotrpno joj sastavlja sonete i za Valentinovo kupuje čokoladu “Samo ti”, a ona glupača ni da ga pogleda, nego vazda nešto tipka na fejsu.

“Jadranka, bi li ti hiljadu eura?” upitat će je Veljko.

“O, jebote, bi”, odgovorit će mu konobarica prostodušno.

I dok si dlanom o dlan, eto ti još jedne naše tradicionalne, katoličke obitelji.

Preporod Lijepe naše

Ima li zatim koji muškarac poteškoće s postizanjem vrhunca, dosta je da mu partnerica šapne: “Ajde, dragi, HDZ daje hiljadu eura”, nesretnik će istog časa obeznanjeno zaurlati, riknuti kao jelen i obilno svršiti u plodnu rodnicu.

Ovaj novac na mnogo će načina preporoditi Lijepu našu, ali moguće su, nažalost, i zloupotrebe, drske i pokvarene mućke. Za početak, opazili ste možda zgodnu podudarnost kako se Tomislav Karamarko dosjetio davati hiljadu eura bebama upravo u trenutku kad je njemu supruga noseća.

Kao i svaka dobra zamisao, i ovo će imati loših posljedica. Uzmanjkat će u jednom trenutku neizbježno novaca u državnoj blagajni i hrvatski proizvođači beba će izaći na cestu. Poljoprivrednom mehanizacijom blokirat će promet dok im se ne isplate zaostali poticaji za četverogodišnje blizance Tomislava i Držislava, dvogodišnju Jelenu Katarinu i tek rođenog Ljudevita. “Zovi, samo zovi” pjevat će tankim glasićima djevojčice i dječaci koje je HDZ nasamario, zajedno s njihovim ponovno zbabnim materama.

A onda će se, ne treba možda ni spominjati, naći i onih kojima su poticaji za bebe sumnjivo često isplaćivani. Već vidim vijesti za koju godinu. Nevjesta načelnika Općine Kukljica na otoku Ugljanu nezakonito uprihodila jedanaest hiljada eura nakon što je u manje od godinu i po dva puta rodila četvorke i jednom trojke. Župan ličko-senjski kupio Audi A8 s grijanim kožnim sicevima jer su mu žena, kći, snaha i rodica za rađanje zajedno maznule više nego je budžet za socijalnu skrb cijele županije. U domu jednog istarskog HDZ-ovca Uskok puna dva dana brojao djecu, istragom nedvojbeno utvrđeno da je manje od četvrtine njegovo...

Nedorečeni zakon

Manja je nevolja, osim toga, i da je zakon u ovome nešto nedorečen. Ne zna se kome točno idu državne pare, roditeljima beba ili samim bebama. Valjalo bi to nedvosmisleno utvrditi prije nego mladić iz Siverića kod Drniša u alkoholiziranom stanju kosirićem ubije mamu i tatu, ogorčen da su oni prije osamnaest godina uzeli i potrošili njegovih hiljadu eura.

Enivej, kraj svih nepogoda, bit će to opet dobra stvar, i ne možemo pravo dočekati da dojenčad masovnije dođu. Već na izlazu iz tunela Karavanke stranci će čuti kmečanje iz Hrvatske. Hodat ćemo iscrpljeni, neispavani, nakon što smo cijelu noć nunali malene gadove.

“Šefe, a di ćemo mi s ovom pustom djecom?” upitat će Milijan Brkić, držeći šest beba u naručju. “Ko će njih zaposlit?”

“Otvorit ćemo šesnaest milijuna novih radnih mjesta”, objasnit će mu Tomislav Karamarko, puderom prašeći guzu jednog posranca.

“Kad mi dođemo na vlast, svaki će građanin Hrvatske u prosjeku imati tri cijelih pet radnih mjesta”, dodat će ponosno Željko Reiner, voćnom kašicom hraneći četvorke.

“U pičku materinu, to smo se super sjetili”, dobacit će iz kuhinje, grijući bočice, Goran Jandroković oduševljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04