T. ŽIDAK IZ AFRIKE

'Ako želite pobjedu ružnog nogometa navijajte za Nizozemsku'

Izbornik Bert van Marwijk ne želi se osvrtati na takve opaske, koje su izletjele iz usta kritičara
Netherlands' Wesley Sneijder (10) celebrates his goal with team mates during the 2010 World Cup quarter-final soccer match against Brazil in Port Elizabeth July 2, 2010. REUTERS/Eddie Keogh (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
 Reuters

JOHANNESBURG - Prognozeri su, ipak, bili u pravu, Španjolska će igrati u svom prvom finalu i doći u priliku da u dvije godine osvoji sve, i europsko i svjetsko prvenstvo. No, “nostradamusi” su se prevarili u imenu drugog finaliste, očekujući tamo Brazil ili Njemačku. U finalu će, nakon 32 godine čekanja, ipak, igrati Nizozemska, i to je već njezin treći pokušaj. Zanimljivo, niti jedan finalist još nije bio svjetski prvak!

U 75-godišnjim nogometnim obračunima Njemačke i Španjolske, od 12. svibnja 1935., kada je Španjolska u Kölnu pobijedila Njemačku sa 2-1, uvijek su to bile dramatične utakmice. U posljednjih deset godina Nijemci su pobijedilisamo jednom, a u Durbanu nisu “osvetili Beč” i poraz u finalu Europskog prvenstva 2008. godine (0-1).

Da je “Armada” najmoćnija “flota” na svijetu, potvrdio je, ironije li, Katalonac Carles Puyol u 73. minuti utakmice. U izuzetno tvrdom i teškom meču, Španjolska je u svim elementima igre bila bolji suparnik, Nijemci su došli tek jednom do poluprilike. Je li tome razlog izostanak suspendiranog wunderkinda Thomasa Müllera, ili su španjolski nogometaši ipak za klasu bolji?

Vjerojatno je ovo drugo u pitanju, jer, njemački mentalitet ne zna za umor kada su u pitanju utakmice “biti ili ne biti”. Presudile su klasa i inspiracija Xavi Hernandeza i Andresa Inieste. Joachim Löw, kao i njegov prethodnik Jürgen Klinsmann borit će se u subotu u Port Elizabethu za brončanu medalju, a o “kozmo-Elfu” se više neće govoriti kao osmom svjetskom čudu, jedino kao o najperspektivnijoj reprezentaciji na svijetu. Joachim Löw, ipak, ima pravo biti ponosan na svoje djelo, makar je izgubio od Srbije i Španjolske, no, ovo je bila prva utakmica u kojoj Njemačka nije bila dominantna.

Ali, čak i u ovom, i za Nizozemsku i Španjolsku povijesnom nogometnom trenutku, kritičari su digli glas. “Ako želite pobjedu ružnog nogometa, navijajte za Nizozemsku” No, izbornik Bert van Marwijk ne želi se osvrtati na takve opaske, koje su izletjele iz usta kritičara, nezadovoljnih načinom na koji je “Oranje” pobijedilo Urugvaj. Među onima koji gunđaju, bio je i Johan Cruyff, koji je nakon svake utakmice nalazio zamjerke. No, Bert van Marwijk ne želi polemizirati s legendama:

Johan Cruyff je najveći nogometaš koji je uopće igrao nogomet. To je sve što želim reći o tome…

Ali, zato će kapetan Giovanni van Bronckhorst i izbornikov nećak odgovoriti:

- Nizozemska zna i može igrati vrhunski nogomet, naš mentalitet je teško slomiti…

A Wesley Sneijder, kandidat za “Zlatnu loptu”, će također replicirati:

- Kada smo u Ligi prvaka igrali protiv Chelsea i Barcelone, ljudi su govorili das mo bez izgleda. I ovdje sam se susretao s mišljenjima da smo bez šanse protiv Brazila i Argentine. A gdje su sada Dunga i Maradona? Ispalo je da su Inter i Nizozemska najbolje momčadi…

Lijepo i vrlo uvjerljivo rečeno, kada na suprotnoj strani ne bi bili Xavi, Iniesta i Villa, momčad u kojoj je čak i Fernando Torres rezerva, momčad koja je upravo dosegnula svoj vrhunac i, uz svako poštovanje prema Njemačkoj, Brazilu pa i Nizozemskoj, Španjolska će biti novi svjetski prvak! Bez obzira na talent Wesley Sneijdera, Arjena Robbena ili Dirka Kuyta. Protiv Urugvaja nas doista nisu uvjerili da su prva svjetska nogometna sila, dok je Španjolska u “finalu prije finala” slomila čak i Njemačku, koja će s ovog prvenstva otići kao reprezentacija koja je igrala najbolji nogomet. Do polufinala…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:35