PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

'Ako volite nogomet, ne možete nenavijati ni za koga, nego za Nijemce'

Diego Armando Maradona "poginuo" je u subotu u njemačkom minskom polju, od nedjelje više nema njegovih "šarmantnih" lamentacija
Germany's Miroslav Klose celebrates his goal during the 2010 World Cup quarter-final soccer match against Argentina at Green Point stadium in Cape Town July 3, 2010. REUTERS/Kai Pfaffenbach (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
 Reuters

Johannesburg - Argentina je sve o sebi i Maradoni rekla na stadionu “ Green Point” u Cape Townu, a Njemačka potvrdila da jedan novi, kozmpolitski team ima najveću perspektivu od svih svjetskih momčadi.

I bez Michaela Ballacka, Njemačka definitivno igra najbolji nogomet na ovom svjetskom prvenstvu. Na tri utakmice su suparnicima zabijali po četiri gola: Australiji, Engleskoj i Argentini.

Joachim Löw, deveti izbornik u povijesti njemačkog nogometa, ima veliku šansu postati četvrti trener - svjetski prvak. Nakon Seppa Herbergera (1954.), Helmuta Schöna (1974.) i Franza Beckenbauera (1990.). Iako ga do tog cilja, koji je daleko premašio očekivanja sumnjičave njemačke nogometne javnosti, čekaju dva iznimno teška iskušenja. Španjolska u polufinalu i vjerojatno Nizozemska u finalu.

Tevezovo divljanje

Joachim Löw je izuzetno tih, miran i studiozan tip. On je znao da mora naći novog Ballacka i tražio je njegov “alter ego” u mladim igračima. Özil, Khedira i Boateng nemaju njemačka prezimena, ali su danas vrlo važne karike “ Elfa”.

Ovo mi je šesto svjetsko prvenstvo, a još nisam vidio takvo “gaženje”, takvu dominaciju na jednoj utakmici kakvom je Njemačka pomela Argentinu. Učinak najboljeg svjetskog igrača Lea Messija sveo se na nekoliko pokušaja, Carlos Tevez je više divljao nego igrao, svi argentinski igrači su ostali u dubokoj sjeni prvih njemačkih violina, Bastiana Schweinsteigera, Thomasa Müllera i Miroslava Klosea.

Malo koga je dirnulo što je nakon katastrofe argentinske momčadi Messi dugo plakao u svlačionici i što se Maradona grubo obračunavao s “glupanima” koji tvrde da ne igra istim žarom za Argentinu kao za Barcelonu. A kad su ga pitali za nogomet, rekao je: “Argentina jednostavno ne može igrati drukčije!”

Navijao sam za Nijemce, jer su se na ovom svjetskom prvenstvu potvrdili kao najozbiljnija i najbolja momčad. Ako volite nogomet, ne možete ne navijati ni za koga, osim za Nijemce! Bez obzira na ishod utakmice sa Španjolskom u srijedu u Durbanu. Ne može se poreći da Bastian Schweinsteiger igra najbolje u karijeri, Thomas Müller je novi izdanak najnogometnije dinastije Müller ( Gerd, Dieter, Hansi i Thomas) i otkriće finalnog turnira. Mjesecima sam živio u zabludi, misleći da igra samo zato jer se zove - Müller.

Nema konflikta

Drago mi je i zbog Joachima Löwa, koji ni približno nije razvikan kao Fabio Capello ili Diego Maradona, ali im je održao lekciju iz nogometne igre, ne samo da ih je potukao taktički, već i u pripremi momčadi za “visokooktanske” utakmice. Njegova filozofija - stvaranje “kozmopolitskog - Elfa” u Južnoj Africi je doživjela punu afirmaciju, a on je ostao na zemlji i kaže:

- Inzistiram na toleranciji u komunikaciji, ne dopuštam konflikte, svi se međusobno - od prvog do stotog čovjeka u službi nacionalne momčadi, moraju respektirati…

Deveti njemački izbornik, kojemu je baš u Južnoj Africi istekao ugovor, ali je novi iz Berlina u Cape Town donijela “osobno” Angela Merkel, od trenera kojeg su ispratili sa skepsom, danas je postao glavni kandidat za naslov svjetskog prvaka. A tek mu je 50.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 19:43