NEDOSTAJE ONO NEŠTO

Afrika dobila prvenstvo, ali prvaka neće nikad

Ako netko može promijeniti i unaprijediti nogomet, onda to mogu Afrikanci - nadali su se afrički nogometni stručnjaci uoči prvog finalnog turnira na Crnom kontinentu
 AP

JOHANNESBURG - Prvi tjedan SP-a demantirao je želje i prognoze afričkih stručnjaka. Južnoamerički talent, europska disciplina, metodičnost i sjedinjenje individualaca u kolektiv pobijedili su afričku filozofiju: uzmi loptu i igraj… Na 11 uvodnih utakmica (ne računajući meč Brazil - Obala Bjelokosti, koji se igrao u nedjelju navečer), šest afričkih reprezentacija ostvarilo je samo jednu pobjedu (Gana je bila bolja od Srbije, 1-0). Uz 4 remija, čak šest puta su Južna Afrika, Nigerija, Alžir i Kamerun poraženi.

Čudno, ako gledate odakle igrači dolaze. Iz engleske, španjoske i talijanske lige. Samuel Eto’o je bio glavni adut europskog prvaka Intera, Salamon Kalou i Didier Drogba igraju u Chelseaju, Steven Pienaar (Južna Afrika) i Yakubu (Nigerija) u Evertonu, a Alžirci Hassan Yebda i Kevin Ziani u Portsmouthu, odnosno Wolfsburgu.

Kamerun najviše razočarao

Gana, uz Muntarija iz Intera, ima Boatenga (Portsmouth) i dvojicu igrača iz calcia, Stephena Appiaha (Bologna) i Kwadwo Asamoaha iz Udinesea. Najveće razočaranje je svakako Kamerun, koji je izgubio dvije utakmice; iako Bassonga, Assau-Ekotta (Tottenham) i Songa (Arsenal) predvodi Samuel Eto’o, jedan od najboljih igrača današnjice.

Kada sam pitao naše stručnjake, Ivića i Osima, bili su jednodušni u ocjeni: afrički nogomet na ovom prvenstvu neće doživjeti renesansu. Zašto? Kod njih nema umora, jer su briljantnih fizičkih predispozicija, nacionalni naboj im je na najvišoj razini i mnogima reprezentacija znači više od klubova, koji su ih otrgnuli od siromaštva.

Možda je stvar u trenerima, koji su uglavnom Europljani ( Lars Lagerbäck, Paul Le Guen, Dušan Rajevac, Sven Goran Eriksson i Brazilac Carlos Parreira) i koji ne razumiju mentalitet Crnog kontinenta. Možda je problem i u prevrtljivim predsjednicima, sjetite se samo kako su nepotrebno smijenili Vahida Halilhodžića, jer nije pobijedio na Afričkom kupu nacija.

Mnogo novca i prevaranata

U “džungli”, u kojoj je puno novca, vreba i mnogo prevaranata, što su na vlastitoj koži osjetili i neki hrvatski treneri, kojima su nudili izborničke pozicije u Nigeriji, Gani, “ako uplate 200 dolara” na račun neke egzotične banke. Možda će drugi tjedan biti bolji, ali za Nigeriju, Južnu Afriku i Kamerun ovo prvenstvo je završena priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:24