BOMBON

Abarth postao posebna marka unutar talijanskog koncerna

Abarth je predstavio dva nova modela koji upot-punjuju ponudu talijanskih sportaša

BALOCCO - Kako bi se u potpunosti uvjerili u sve kvalitete njihovih noviteta, čelnici Abartha osigurali su testni poligon u Italiji gdje su nam cijeli dan na raspolaganju bili Abarth 500 Cabrio, te Abarth Punto Evo.

Dinamit na stazi

Uz estetske dorade na oba modela, Abarth je svom mališanu u toplessu namijenio identičan motor iz modela Abarth 500, a novost je petstupanjski automatizirani mjenjač s polugicama za izmjene smještene iza upravljača.

Pod prednjim poklopcem smješten je 1.4 litreni turbobenzinac snage 140 KS koji je više nego dovoljan za stazu, gdje mali kabriolet u sport modu do stotke ubrzava za 8,1 sekundu, dok je maksimalna brzina 205 km/h. Mali dinamit na stazi se snalazi kao na domaćem terenu, a jedina zamjerka ide na izmjene brzina, odnosno polugice iza mjenjača koje odlično funkcioniraju kada se spuštaju brzine, dok je za nesmetanu izmjenu prilikom ubrzanja ipak potrebno maknuti nogu s gasa jer dolazi do osjetnog trzanja glavom.

Od vizualnih detalja na talijanskom mališanu najviše pozornosti plijene 17-inčni naplatci, ali i platneni krov koji se pomoću prekidača spusti za desetak sekundi. Premda je Abarth 500 C do najsitnijeg detalja podređen ženskoj populaciji, ne sumnjamo da će veći dio klijenata činiti muškarci. Nasljednik Abarth Grande Punta, Punto Evo, pod prednjim poklopcem ima turbo motor snage 165 KS, a njegove performanse na stazi premašuju znatno razvikanije i skuplje modele.

Stiže i Essesse izvedba

Za one koje ne zadovoljava Abarth Punto Evo, Talijani pripremaju pravu poslasticu koja stiže krajem godine. Riječ je o Essesse izvedbi, koju će pogoniti 180 KS, a uz vizualna poboljšanja, Abarthovi su inženjeri obećali i osjetno bolje performanse u vožnji.

Bez salona, ali može se naručiti kod nas

Na žalost ljubitelja Abarthovih modela, u Hrvatskoj ne postoji prodajni salon, a najbliža destinacija za kupnju je Italija. Cijena Abartha 500 C na Apeninskom poluotoku je 21.000 eura, a Punto Evo Abarth dostupan je za 19.500 eura. Domaći zastupnik Fiatovih automobila ističe da se oba noviteta mogu naručiti i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:45