FINANCIJSKI SAVJETNIK

‘Holivudskom Maddofu’ presudila Uma Thurman

Starra je FBI pronašao u četvrtak kako se skriva u ormaru, iza vješalica s odjećom. Sada čeka suđenje zbog ‘financijske piramide’ čije su žrtve, osim Ume Thurman, bili i Al Pacino, Martin Scorsese, Diane Sawyer, Sylvester Stallone...

Otkako ga je FBI prošlog tjedna izvukao iz njegova ormara u kojem se - iza vješalica s odjećom - pokušao skriti, Ken Starr, zajedno sa žrtvama svoje financijske prevare, postao je glavna tema Hollywooda koji sada među svojim redovima pokušava otkriti tko je sve nasjeo na prevaru tog “financijskg savjetnika”, tešku 30 milijuna dolara.

A jedno ime je sigurno - ono glumice Ume Thurman koja je nedavno provela vlastitu malu istragu i možda čak presudila uglađenom 66-godišnjem prevarantu. Glumica, koja je bila jedna od Kenovih klijenata, otkrila je u travnju da je s njezina računa iznanada nestalo milijun dolara. Priča kaže da je tada furiozno uletjela u Starrov ured na Manhattanu i natjerala ga da novac do posljednjeg centa vrati na njezin račun. To je i učinjeno, ali - kako je istraga pokazala - nije vraćen njezin originalan novac, već novac od “klijenta br. 3”. Uma je, naime, bila “klijent br. 2”.

Leibovitz se izvukla

Tako je Kenneth Starr, odnosno - kako ga sada nazivaju - “mini Bernie Madoff Hollywooda”, naime, operirao. Vodio je tipičnu “financijsku piramidu”. Uzimao je novac od svojih bogatih klijenata, uvjeravao ih da će ga uložiti u “malo riskantne, ali vrlo isplative” poslove, dok je zapravo samo premještao novac s računa jednog klijenta na račun drugog, a pritom sebi osiguravajući luksuzni lifestyle.

Na listi njegovih klijenata bili su, među ostalima i Al Pacino, Martin Scorsese, Diane Sawyer, Sylvester Stallone, Wesley Snipes i Annie Leibovitz, no neki od njih su već ranije povukli svoj novac.

- Vijest o uhićenju Kenna Starra nije me previše iznenadila, no cijelu tu priču pratit ću s velikim zanimanjem. Mene osobno Ken Starr već dulje vrijeme više ne zastupa - rekla je nakon Starrova uhićenja slavna fotografkinja Annie Leibovitz koja je svojedobno umalo i bankrotirala nakon što se upustila u novčano poslovanje s firmom koju joj je preporučio Starr.

Htio ju je učiniti zvijezdom

No, za razliku od Liebovitz, koja sa Starrom više nije poslovala, Ken je iza sebe ostavio gomilu opljačkanih žrtvi od koji su se neke, čuvši da je Uma Thurman dobila natrag svoj novac, također uputile u njegov luksuzni ured zahtijevajući svoje milijune.

I to je bio trenutak kada se piramida počela urušavati. Jer, Umi je još i mogao uplatiti novac s tuđeg računa (“klijent br. 3” navodno je lovac na agente Jim Wiatt), no kada su svi počeli zahtijevati svoje, obmani je došao kraj.

Najveći razlog Starrove piramide, tvrde oni koji ga poznaju, bila je njegova trideset godina mlađa supruga Diane Passage koju je očajnički htio zadovoljiti, pa makar to bilo samo financijski.

Šezdesetšestogodišnji Starr bio je toliko ljubomoran i nesiguran pored svoje mlađahne ljubavnice, inače bivše striptizete zbog koje je ostavio drugu suprugu i od koje je namjeravao napraviti zvijezdu, da mu je novac, tvrde poznanici, bio jedina šansa da dokaže svoju moć.

Dio od ukradenih 30 milijuna dolara tako je otišao i na njihov luksuzni stan na Manhattanu koji se sastoji od pet spavaćih soba, šest kupaonica, bazena i vrta, a koji je Kenneth platio 7,6 milijuna dolara.





Do 45 godina zatvora

U njemu je prošlog tjedna i uhićen. A uhićenje je bilo poput kakvog trilera ili možda ipak više komedije: kada su FBI-jevi agenti pokucali na vrata stana, otvorila ih je Diane koja im je rekla da njezin suprug nije doma.

Agenti su tada ušli i počeli pretraživati stan, a kada je na red došao garderobni ormar - imali su što vidjeti.

Par cipela koji je virio ispod košulja, odijela i kaputa pripadao je “uglađenom financijskom savjetniku” koji je u ormaru zadržavao dah moleći boga da ga ne pronađu. Sada je u zatvoru, čeka suđenje, a u zatvoru bi mogao provesti i do 45 godina.





Da su ga zvijezde samo provjerile preko interneta...

Da je netko od prevarenih zvijezda prije upuštanja u posao s Kennethom Starrom samo proguglao tog njujorškog financijskog savjetnika, tada bi naišao na vijest o tužbi koju je 2008. godine pokrenula bogata udovica Joan Stanton, a koju je u razdoblju od dva desetljeća Starr navodno kontinuirano krao.

Izvukao je iz njezinih zaklada i računa milijune dolara s kojima je potom dalje mamio nove žrtve, uvijek vodeći računa o primamljivom stilu života. Privatni letovi, zakupljena VIP mjesta na najboljim destinacijama diljem New Yorka, skupe večere... sve je to plaćala naivna udovica koja je Starra prokazala već prije dvije godine. Zašto tada nije završio u zatvoru, nikome nije jasno.

Osim Stanton, Starra je lažljivcem i prevarantom prozvao i glumac Wesley Snipes koji je osuđen na tri godine zatvora zbog utaje poreza. Starr mu je, naime, bio financijski savjetnik, a njegovo je svjedočenje na sudu bilo jedno od posljednjih udaraca glumčevoj obrani. Jer, dok je Snipes tada tvrdio da ga je Starr savjetovao da ne treba platiti porez, Starr je na sudu rekao upravo suprotno. Glumac se sada nada da će zbog novih saznanja o Starru optužbe protiv njega biti odbačene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:45