JEDITE S PODA

ZNANSTVENICI SLUŽBENO POTVRDILI Za hranu koja padne na pod vrijedi pravilo od pet sekundi

Što je kraće hrana na podu to manje bakterija pokupi
 dobra hrana.hr

Najanovije istraživanje znanstvenika končano je potvrdilo ono u što mnogi već dugo vjeruju. U slučaju da vam hrana padne na pod smijete je pojesti ako na njemu nije bila dulje od pet sekundi. Dakle, pravilo pet sekundi zaista je ispravno.

Stručnjaci sa Sveučilišta Aston u Velikoj Britaniji bacili su se na posao i detaljno proučili što se događa s hranom nakon što padne na pod i koliko je bakterijama točno potrebno da prijeđu na hranu. Došli su do zaključka - što je kraće hrana na podu to manje bakterija pokupi.

Također su utvrdili da će bakterije s tepiha sporije preći na hranu nego one s laminata, pločica i ostalih ravnih površina. Osim toga, vlažna hrana i umaci brze će na sebe navući bakterije.

Ipak, bez obzira n brzinu kojom pokupimo hranu s poda uvijek postoji mogućnost zaraze. Naravno, sve ovisi o tome koliko je pod prljav.

Podsjetimo, prethodno obavljeno istraživanje pokazalo je kako je čak 87 posto ljudi nekada u životu primjenilo 'pravilo 5 sekundi'. Iznenađenje je da su tome nešto sklonije žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:33