GLOBALNO ZATOPLJENJE

ZNANSTVENICI PROUČAVAJU UZBUNJUJUĆU POJAVU Zaleđena arktička jezera na Aljasci sve se više mijenjaju

 wikimedia.org

WASHINGTON - Plitka zaleđena jezera koja dominiraju arktičkim obalnim pojasom Aljaske prošla su velike promjene u posljednjim desetljećima, utvrdili su znanstvenici prema radu objavljenom u časopisu The Cryospere.

Ta zaleđena jezera, od kojih mnoga nisu dublja od tri metra, otapaju se sve ranije u sezoni i sve su dulje vrijeme nezaleđena.

Znanstvenici su obradom satelitskih snimaka prikupljenih tijekom posljednjih 20 godina utvrdili i da ih se sve manje smrzne sve do dna.

Znanstvenici kažu kako je to što se događa s jezerima primjer kako led na kopnu prati isti obrazac nestajanja morskog leda u tom dijelu svijeta. "Silazna putanja nakon 2006. vrlo je oštra", kaže Cristina Surdu sa sveučilišta Waterloo u Ontariju.

"To je još jedan dio slagalice klimatskih promena u tom dijelu svijeta", zaključuje Surdu.

Ona kaže kako je u tom dijelu svijeta sve viša vanjska temperatura, sve manji ledeni pokrivač mora i sveukupno sve zeleniji Arktik s pomicanjem ruba šuma prema sjeveru.

"Jezera su dio te priče".

Jezera koja je tim proučavao nalaze se u blizini grada Barrowa i čini ih više od 400 jezera koja su prosječno duboka tek 1,5 metara.

Ta jezera otopljena su ljeti tijekom osam do 10 tjedana a nakon toga se najesen ponovno zalede, no taj obrazac trpi promjene.

Znanstvenici kažu kako promjene u "ponašanju" jezera gotovo sigurno odražavaju zatopljavanje toga područja.

U prvom desetljeću 21. stoljeća prosječna temperatura u Barrowu porasla je za 1,7 stupnjeva Celzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:53