EKSPRESNO OTRIJEŽNJENJE

Znanstvenici odnijeli veliku pobjedu u borbi s alkoholom: Otkrivena tvar koja poništava pijanstvo!

Nakon što je uspješno testiran na štakorima, lijek će uskoro biti isproban i na ljudima

Ako je suditi po istraživanju predstavljenom u časopisu Journal of Neuroscience, otkriven je lijek za sve one koji vole popiti poneku čašicu više od dozvoljenog. Američki su znanstvenici uz pomoć ekstrakta kineskog soja orijentalnog stabla Hovenia dulcis otkrili rješenje problema s alkoholom.

Prema njihovoj studiji uskoro će biti moguće uživati u piću cijelu noć, popiti lijek te zatim sasvim trijezni sjesti za upravljač automobila ili odšetati kući.

Kinezi već stoljećima u borbi protiv mamurluka koriste spomenuti ekstrakt, međutim, američki su znanstvenici uspjeli izdvojiti dihidromiricetin (DHM) koji učinkovito djeluje protiv pijanstva, ali i ovisnosti o alkoholu. Lijek su testirali na štakorima i pokazao se djelotvornim.

Od doze alkohola proporcionalne onima koje bi u ljudskom organizmu stvorilo ispijanje 15 do 20 piva štakori su se nakon ubrizgavanja miligrama DHM-a po kilogramu težine otrijeznili za samo pet minuta. Također, otkrili su kako lijek smanjuje ovisnost štakora o alkoholu i to do četiri puta.

Nakon što su je uspješno testiran na laboratorijskim štakorima, lijek će uskoro biti testiran i na ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:52