USIJANJE

Zemlja se trenutno nalazi usred najtoplijeg desetljeća godina od 1850. do danas

 REUTERS

Met Office, državni hidrometeorološki zavod Velike Britanije, tvrdi da se planet Zemlja trenutno nalazi usred deset najtoplijih godina od 1850. godine, odnosno otkada je taj zavod počeo mjeriti temperature na Zemlji, piše BBC.

Uz to, predviđaju da će temperature tijekom svake od narednih pet godina biti minimalno jedan Celzijev stupanj više nego što je to bio slučaj u predindustrijskim vremenima. Naglašavaju i da postoji mala šansa da će tijekom jedne od tih pet nadolazećih godina temperatura biti i 1,5 stupnjeva Celzijevih viša od one iz predindustrijskih vremena. Takvo povećanje temperatura smatra se kritičnim.

Ako se podaci poklope s predviđanjima, desetljeće od 2014. do 2023. godine bit će najtoplije u posljednjih 150 godina mjerenja. Met Office kaže da je 2015. godine godišnja globalna prosječna temperatura površine prvi puta za jedan stupanj Celzijusa premašila temperaturu iz predindustrijskih vremena, odnosno druge polovice 19. stoljeća. Godišnja se globalna prosječna temperatura površine Zemlje od 2015. do danas uglavnom držala oko te razine.

Met Office predviđa da će se taj trend nastaviti te da bi godišnja globalna prosječna temperatura površine 2023. godine mogla iznositi 1,5 stupnjeva Celzijusa više nego što je to bilo u predindustrijskim vremenima.

"Gledamo li pojedinačne godine, postoji mogućnost da će temperatura jedne godine privremeno, naglašavam, privremeno, preskočiti razinu od 1,5 stupnjeva Celzijusa iznad predindustrijskih vremena. To je razina koju prema Pariškom klimatskom sporazumu ne bismo smjeli prekoračiti", rekao je profesor Adam Scaife, voditelj dugoročne prognoze u Met Officeu.

Znanstvenici Ujedinjenih naroda prošlog su listopada zaključili da će čovjek morati značajno smanjiti emisije stakleničkih plinova kako se Zemlja do 2030. godine ne bi zagrijala više od 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijska vremena. Met Office sada tvrdi da postoji 10 posto šanse da će se to zagrijavanje dogoditi unutar idućih pet godina, a u svoja su predviđanja sigurni 90 posto.

S ovim se procjenama slažu i druge svjetske meteorološke agencije i zavodi. Svjetska meteorološka organizacija kaže da je 20 najtoplijih godina zabilježeno tijekom posljednje 22 godine. "Temperature su samo dio priče. Ekstremno vrijeme zadesilo je cijeli niz zemalja i pogodilo milijune ljudi", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas. "Mnoge pojave ekstremnih klimatskih uvjeta u skladu su s očekivanjima klimatskih promjena. To je realnost s kojom se moramo suočiti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 12:55