ŠTO KAŽE ZNANOST?

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O TELEPORTIRANJU Jesu li popularni strojevi iz 'Zvjezdanih staza' zapravo kabine za samoubojstvo?

 Paramount Pictures

Čak i osobe koje ne prate znanstvenu fantastiku često su fascinirane najpoznatijim izumom ‘Zvjezdanih staza’ - teleporterom. Radi se o stroju koji vas u sekundi teleportira s jedne lokacije na drugu, bez potrebe za hodanjem, vožnjom, čekanjem u redovima i svim ostalim napornim detaljima koje povezujemo uz putovanje. ‘Beam me up, Scotty!’ - i u sljedećem trenutku ste tamo gdje biste htjeli biti.

Ideja teleportera je naizgled jednostavna - stanete se pod skener koji očita sve pozicije i stanja svih čestica u vašem tijelu, potom ih pretvori u energiju i pošalje primjeniku, koji ih zatim rekonstruira na drugoj lokaciji. U jednom trenutku ste u svojoj sobi, u drugom na Maldivima ili na Mallorci.

No, što ako takva vrsta teleportera zapravo nije stroj za transport, već stroj za kloniranje koji ubija original?

Autor edukativnih videa CGP Grey prošli je tjedan skrenuo pozornost na filozofske implikacije te tehnologije, kako ju zamišljaju autori ‘Zvjezdanih staza’, i dolazi do zaključka kako teleporter stvara kopije, savršene kopije, koje drugi ljudi ne mogu razlikovati od originala, a i sama kopija vjeruje kako je ona original, no original zapravo biva ubijen.

Ovaj tjedan, kanal MinutePhysics, poznat po sažetim ali vrlo kvalitetnim objašnjenjima pojmova iz fizike, pojasnio je detalje jedine vrste teleportacije kakva u fizici postoji već danas - kvantne teleportacije.

Znanstvenici su do sada uspjeli teleportirati fotone, elektrone i, u konačnici, cijele atome. Za sada još uvijek nije moguće teleportirati molekule, niti bilo koje složenije strukture, no radi se o praktičnom, a ne teoretskom problemu.

Kvantna teleportacija ima vrlo jasna pravila, a jedno od njih je i teorem ‘bez kloniranja’, koji ističe kako je kvantna teleportacija nemoguća bez potpunog uništenja originala. Kada se informacija o jednom sustavu (čestici ili grupi čestica, poput nas) vjerno preslika na drugu grupu identičnih čestica, informacije u prvom sustavu nužno postaju izmijenjene, što potpuno mijenja prirodu te grupe čestica.

Ukratko, kada bi se mogli teleportirati, stroj bi nas ubio i stvorio identičnu kopiju na drugom mjestu. Je li to konačna smrt, ili bi to i dalje bili mi na drugom mjestu, pitanje je za filozofiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:57