PROŽDRLJIVICE KOJE LAJU

VIDEO Tko laje, ne grize? Ne u slučaju ovih pirana! Pogledajte kako krvoločne ribe razgovaraju jedna s drugom!

 opefe.com
Pirane su toliko opasne da su znanstvenici i u kontroliranim uvjetima umalo ostali bez prstiju

Pirane, malene ribe oštrih zubiju koje u jatima mogu proždrijeti plijen u samo nekoliko minuta, komuniciraju lavežom, otkrili su znenstvenici iz Sveučilišta u Liegeu u Belgiji.

I prije se znalo da se te opasne ribe glasaju, ali tek sada su znanstvenici otkrili što svaki od laveža znači, a svoja su otkrića objavili u The Yournal of Experimental Biology .

Njihovo je istraživanje pokazalo da pirane komuniciraju koristeći tri specifična zvuka. Zvukovi nastaju u mjehurima pirana, a jedan zvuk nastaju škrgutanjem zubiju.

Pirane tako jedna drugoj znaju poručiti ' Makni se', a zvuk je sličan roktanju. Drugi zvuk koje proizvode, nalik tupim udarcima, znači ' Hajdemo se tući', a škrgutanje zubima okolnim ribama poručuje ' Sada ću te potjerati'.

Pirane komuniciraju kada se prepiru oko hrane, pokazalo je istraživanje koje je provedeno u akvariju u kojeg su znanstvenici zaronili hidrofon.

Znanstvenici, upravo zbog krvoločnosti pirana, nisu do sada proučavali ovu vrstu riba, a znanstvenici su i u kontroliranim uvjetima akvarija imali velikih problema. Kako sami navode, jednom prilikom su morali trčati u bolnicu, jer su umalo ostali bez prstiju zbog oštrih zubiju ovih krvoločnih riba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:37