PRAVAC - SATURN!

VIDEO Prvi zrakoplov koji će poletjeti nebom nekog drugog svemirskog tijela: Aviatr će istraživati gustu atmosferu Titana

 Mike Malaska 2011

Iako izgledom podsjeća na smrtonosne bespilotne letjelice kakve putem vijesti viđamo na nebu iznad ratnih područja, njegova je svrha puno plemenitija. Aviatr je letjelica, vrijedna 715 milijuna dolara, dizajnirana kako bi letjela nebom Saturnovog najvećeg mjeseca - Titana .

Titan je oduvijek privlačio znanstvenika ponajviše zbog svoje oblačne atmosfere. Aviatr sonda konstruirana je kako bi načinila trodimenzionalne fotografije Titanove površine te olakšala znanstvenicima da saznaju više o satelitu. Po završetku misije planirano je da 120 kilograma teška letjelica pokuša sletjeti na površinu Titana prekrivenu dinama.

Znanstvenici vjeruju kako je Titan savršeno mjesto za istraživanje pomoću letjelica težih od zraka - njegova je gravitacija relativno niska (0.14 g), no atmosfera je gusta što znači da bi Aviatr mogao dulje ostati u letu. Sama površina satelita skrivena je od pogleda oblacima i znanstvenike zanima što leži ispod njih.

Za razliku od balona, alternativno rješenje za misiju na Titan, Aviatr će znanstvenicima omogućiti da precizno kontroliraju visinu te izrade opsežnu arhivu 3D fotografija površine i vremena.

Osim toga, Aviatr je puno pokretniji od balona i svoj bi plutonijski generator mogao koristiti kako bi ostao na 'dnevnoj' strani Titana gdje će obavljati većinu fotografiranja.

Koncept Aviatra razradio je Jason Barnes, znanstvenik sa Sveučilišta Idaho, uz pomoć svog 30-teročlanog tima. Ideja nažalost nije prošla posljednji natječaj za NASA-ino financiranje iako je u cijenu od 715 milija dolara uključena konstrukcija sonde i njezino dopremanje na Titan. Međutim, Barnes i dalje vjeruje u svoj projekt i smatra kako je letjelica poput Aviatra najbolji način za istraživanje Titana.

Titan je među većim satelitima Sunčeva sustava. Veći je od Mjeseca pa čak i planeta Merkura. Temperatura površine se procjenjuje -178 Celzijevih stupnjeva.

S6: AVIATR from Lightcurve Films on Vimeo.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:56