FALCON 9 SLETIO

VIDEO: 'OVO JE KLJUČNI KORAK U OSNIVANJU GRADA NA MARSU' Postignut povijesni uspjeh u istraživanju svemira

 AFP

LOS ANGELES - Šest mjeseci nakon katastrofalnog neuspjeha Falcon 9 rakete, privatna tvrtka za istraživanje svemira SpaceX uspjela je postići povijesni uspjeh u slijetanju na tvrdu površinu.

SpaceX-ova Falcon 9 raketa jučer je odletjela u svemir, gdje je postavila 11 komunikacijskih satelita, dok se prvi stupanj rakete vratio natrag na Zemlju i izvršio meko slijetanje.

Upravo je u slijetanju do sada bio najveći problem SpaceX-a - tvrtka je čak dvaput doživjela neuspjelo slijetanje prvog stadija rakete, no tvrtka je imala i drugih problema. U lipnju ove godine jedna Falcon 9 raketa eksplodirala je na putu za Međunarodnu svemirsku postaju, na koju je trebala nositi zalihe hrane i opreme.

Prvi pokušaj slijetanja završio je eksplozijom nakon što je raketa udarila u tlo prebrzo. U drugom pokušaju raketa je ponovno sletjela prebrzo, usljed čega su se odlomile dvije ‘nožice’ i raketa se prevrnula.

Sinoćnji uspjeh označio je prekretnicu u lošoj sreći tvrtke, kao i nagovijestio početak ere jeftinih svemirskih letova.

- Nisam bio potpuno siguran da ćemo uspjeti, no jako mi je drago, rekao je osnivač SpaceX-a, poduzetnik Elon Musk.

- Prošlo je 13 godina od osnutka SpaceX-a. Imali smo mnogo situacija gdje smo bili blizu. Mislim da su ljudi ovdje oduševljeni, izjavio je za Ars Technicu.

Dizajn Falcon 9 raketa zamišljen je upravo kako bi se prvi stupanj mogao koristiti iznova, što znači znatnu uštedu i nižu cijenu slanja tereta u orbitu.

Cijena izgradnje rakete je oko 60 milijuna dolara, no cijena goriva je samo oko 200.000 dolara. Ukoliko raketa ostane pouzdana i pokaže se da ju je moguće više puta iskoristiti, postoji potencijal da se cijena slanja tereta u svemir sreže za 10 ili čak 100 puta.

Musk je, još prilikom osnivanja SpaceX-a, dao do znanja kako je njegov ultimativni cilj osnivanje kolonije na Marsu, kako bi zaštitio ljudski rod ako dođe do planetarne katastrofe na zemlji.

- Ovo je ključni korak na putu do uspostavljanju grada na Marsu, rekao je u ponedjeljak. Ponovna iskoristivost raketa, tvrdi Musk, od iznimne je važnosti za ostvarenje kolonije na Marsu, jer bi jednokratne rakete učinile bilo kakav razvoj na Marsu preskupim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:55