MAPU IZRADILI LASEROM

VIDEO: OTKRIVEN DAVNO ZABORAVLJENI GRAD U KAMBODŽI Mahendraparvata se skrivala u gustoj džungli!

 YouTube

Najnaprednija laserska tehnologija otkrila je mrežu cesta i kanala koji su pripadali drevnom gradu u blizini slavnog kompleksa hramova Angkor Wat u Kambodži.

Otkriće je u ponedjeljak kasno navečer objavio časopis "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Lasersko skeniranje otkrilo je dosad nezabilježeni urbano planirani krajolik intergriran s 1200 godina starim hramovima Angkor Wata.

Laseri su iz zraka stvorili detaljnu kartu prostranog urbanog područja, uključujući ceste i dosad neotkrivene hramove, skrivene ispod guste vegetacije na planini Phnom Kulen u proviniciji Siem Reap.

Znanstvenici tvrde da se radi o izgubljenom gradu Mahendraparvati .

- Uz pomoć ovog instrumenta odjednom smo dobili neposrednu sliku cijelog grada o kojem se ništa nije znalo, što je izvanredno - kazao je voditelj studije, arheolog Damian Evans sa Sveučilišta u Sydneyu.

- Umjesto dugotrajnog procesa sada imamo iznenadni "eureka" trenutak kada se na ekranu odjednom pojavi drevni grad - kazao je Evans.

Laserska tehnologija, poznata kao lidar, funkcionira na principu slanja laserskog pulsa s letjelice na Zemlju i mjerenja udaljenosti kako bi se stvorila detaljna, trodimenzionalna karta područja. Korisna je arhelozima jer laseri mogu prodrijeti kroz gustu vegetaciju i brže pokriti veliko područje nego što bi to trebalo arhelozima na terenu. Radar je korišten i za istraživanje drugih arheoloških nalazišta poput Stonehengea.

U travnju 2012. australski znanstvenici su utovarili opremu u helikopter i danima prelijetali guste šume na visini od 800 metara. Zatim, tim je otišao u džunglu kako bi potvrdio rezultate lidara.

- Imali smo razumna očekivanja, ali ono što smo otkrili potpuno nas je oborilo s nogu - kazao je Evans.

Stručnjaci teoretiziraju da je civilizacija u Mahendraparvati nestala zbog deforestacije i uništenih kanala i rezervoara za vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 12:01