TAJNI SIGNAL

VIDEO: NASA RIJEŠILA MISTERIJ Neobična svjetlost na površini Marsa ipak je samo blistavi kamen?!

 NASA

Misteriozna svjetlost koju je snimio NASA-in rover Curiosity na Marsu uzbudila je NLO entuzijaste, koji su povjerovali da je riječ o signalu kojeg šalju Marsovci.

U međuvremenu se, međutim, očitovala NASA koja je provela vlastitu istragu te ustvrdila da je riječ ili o blistavom kamenu ili pak o pak odbljesku na kameri NASA-ina rovera.

- Jedna je mogućnost da je svjetlost odbljesak sa stjenovite površine koja reflektira sunčevu svjetlost, rekao je glasnogovornik NASA-e za Daily Maily.

- Kada su ove fotografije snimljene, po jedna svaki dan, sunce je uvijek svjetlilo u smjeru zapad-sjeverozapad u odnosu na rover, te relativno nisko na obzoru. Također, postoji mogućnost da su svjetlu točku stvorile kozmičke zrake uperene u kameru, upozorio je on.

NASA je također otkrila da ovakva pojava nije rijetkost.

- Između tisuća fotografija koje šalje Curiosity, svjetle točke na njima pojavljuju se gotovo svaki dan, ističe NASA.

Jedna od najpoznatijih fotografija igre svjetla i sjene u Sunčevom sustavu objavljena je 1976. godine. Radi se o fotografiji lica na Marsu koju je snimila NASA-ina letjelica Viking 1 među 60 tisuća drugih fotografija površine Crvenog planeta.

Istraživači i novinari prepoznali su lice kao neobičnu stjenovitu formaciju nastalu erozijom i nisu od toga napravili veliku strku, no sve do 2006. trajao je misterij o čemu se tu zapravo radi, a teoriju o izvanzemaljskom životu na Marsu podgrijavali su NLO entuzijasti.

Misterij je nestao kada je NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter snimila to područje s kamerama visoke rezolucije te su fotografijama dokazalida je riječ o pješčanoj dini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:58