STARA JE 200 GODINA

VIDEO: 'NAGAZIO SAM NA NEŠTO MEKO I SLUZAVO' Ribar slučajno našao čudovišnu životinju za koju se mislilo da je izumrla

 Foto: Screenshot Youtube

Kineski divovski daždevnjak, najveći živući vodozemac na svijetu, doista je izniman stvor. Ponekad ga nazivaju i 'živućim fosilom' jer ova vrsta životinje u ovakvom, gotovo nepromijenjenom obliku, na svijetu postoji već više milijuna godina.

Zbog lova i uništenja staništa, ogromni vodozemci su gotovo istrijebljeni. Međunarodna organizacija za očuvanje prirode smatra ogromne daždevnjake iznimno ugroženima te navodi kako je u zadnjih 45 godina nestalo čak 80 posto ukupne populacije.

No, pronalazak jednog primjerka ogromnog daždevnjaka je sjajan poduhvat. Tim više što je ova konkretna životinja stara preko 200 godina, zbog čega se radi o doista povijesnom otkriću.

Prema navodima lokalnih medija, prošloga je tjedna na području jugozapadne Kine jedan ribar nabasao na čudovišnu životinju u jednoj pećini. Rekao je kako je uočio stvora nakon što je slučajno nagazio na nešto 'meko i sluzavo'.

Daždevnjak otkriven u gradu Chongqingu dugačak je skoro 140 centimetara i teži više od 45 kilograma. Znanstvenici procjenjuju da je životinja stara oko 200 godina, što je puno više od uobičajenog životnog vijeka ovih vodozemaca koji iznosi oko 80 godina u divljini i oko 55 godina u zatočeništvu. Ovaj daždevnjak također je i kandidat za najstariju životinju na svijetu.

Daždevnjak je nakon pronalaska prebačen u poseban istraživački centar gdje će ga proučavati i čuvati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 19:01