RIJEŠEN MISTERIJ

VIDEO: EVO ŠTO SE DOGODI S MRTVIM TIJELOM NA DNU MORA Meso se odvoji od kosti u roku od samo četiri dana

 Screenshot

Na pitanje što se događa stotinama metara ispod površine, kada se mrtvo tijelo nađe u morskim dubinama, dosad nije bilo pravog odgovora.

No sada su znanstvenici na sveučilištu Simon Fraser University istražili proces raspadanja koji se događa u dubokim vodama visoko opskrbljenim kisikom kraj Vancouvera u Kanadi.

Istraživači su otkrili da kosti mogu opstati i do šest mjeseci, meso se odvaja od kostura u roku od četiri dana zbog procesa truljenja.

Znanstvenici su proučavali dva trupla u proljeće i dva u jesen. Umjesto ljudskih tijela, na dubinu od 300 metara smjestili su mrtve svinje, a rezultate istraživanja objavili u časopisu Plos One.

Znanstveni tim je dizajnirao platforme koje su držala trupla, a kaveze su opremili kamerama i instrumentima koji su bilježili razinu kisika, temperaturu, slanost i druge faktore.

U oba puta, sva četiri tijela brzo su prekrili maleni rakušci koji su ga počeli jesti. U proljeće meso je nestalo u četiri dana, dok je u jesen čitav proces raspadanja trajao dan kraće.

Inače, ranija istraživanja pokazala su da svinjsko meso, koje je vrlo slično ljudskom, može ovisno o razini kisika, dubini vode i godišnjem dobu 'preživjeti' nekoliko tjedana pa čak i mjeseci.

Ipak, na velikoj dubini u vodi s puno kisika tijelo će se raspasti u manje od četiri dana - zaključili su znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:40