SNIMILI PARODIJU

VIDEO: Dogodilo se ubojstvo, a CSI ‘Ruđer’ jedini zna tko je ubojica

Znanstvenici s ‘Ruđera’ htjeli su pripremiti predstavu. No, tada su se odlučili za film i nisu pogriješili, njihov ‘SCI CSI’ nalik je seriji ‘CSI Miami’

ZAGREB - Kao bivši političar s lakoćom sam glumio na filmu. Pa svaki je političar istodobno i glumac - rekao je u šali dr. Tonči Tadić, bivši saborski zastupnik HSP-a i fizičar Instituta “Ruđer Bošković”.

Tadić je jedan od dvadesetak “Ruđerovih” znanstvenika koji glume u polusatnom igranom filmu “SCI CSI” što će sutra biti premijerno prikazan u našoj najvećoj nacionalnoj znanstvenoj kući.

Trash Film Festival

- Na ideju smo došli još prije godinu dana, kada smo razmišljali da za Božić pripremimo neku predstavu. No, naša mlada kolegica Deša Jelavić Malenica predložila je da snimimo film.

Deša je napisala scenarij, snimala i montirala filma, a mislim da smo mi odlično obavili glumački posao - rekao je dr. Tihomir Surić naglasivši da se film snimao u slobodno vrijeme i tijekom vikenda te da u njega nije utrošena nijedna kuna iz državnog proračuna.

Na prvi pogled scenarij filma nalik je nekoj od epizoda popularne serije “CSI Miami”. Dogodilo se ubojstvo, a inspektor i njegova kolegica dolaze to istražiti. “Ruđerovi” znanstvenici ponude pomoć u istrazi i ustupaju svoje laboratorije.

No, sve krene naopako te nastaje niz zabavnih zapleta.

- Film ‘SCI CSI’ namijenjen je znanstvenicima, ali i široj javnosti.

Nakon što ga prikažemo na “Ruđeru”, željeli bismo ga prikazati na nekoliko revija amaterskih filmova, te na Trash Film Festivalu - rekla je Deša Jelavić Malenica, scenaristica, snimateljica i redateljica “SCI CSI-a”. Ta mlada fizičarka, znanstvena novakinja IRB-a, već se okušala u pisanju scenarija i snimanju filmova.

Ismijavaju sami sebe

- Iako je ovakav film, u kojemu se šalimo na vlastiti račun, netipičan za hrvatsku znanost, u inozemstvu je to uobičajeno. Primjerice, tijekom studija fizike u Londonu imao sam prilike vidjeti kako ugledni britanski znanstvenici glume u predstavama na Božić ismijavajući sami sebe. Svi mi smo uživali u snimanju filma i sada imamo nove ideje na tom planu - rekao je dr. Tome Antičić, predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku IRB-a.

Kasim Kovačević (76): Tu priliku nisam htio propustiti

U ulozi inspektora koji istražuje ubojstvo na “Ruđeru” pojavljuje se mladi kemičar Matija Gredičak, a njegovu pomoćnicu glumi fizičarka Ivančica Bogdanović Radović. Jedan od čelnih ljudi katoličke prelature Opus Dei dr. Vuko Brigljević glumi bahatog fizičara iz CERN-a. Najstariji glumac u filmu jest Kasim Kovačević (76), legendardni “Ruđerov” tehničar koji zna sve o elektronici i detektorima.

- Trebao sam u filmu reći samo jednu rečenicu: ‘Tko je mene tražio’. Kako sam u godinama, nisam htio propustiti zadnju priliku da to kažem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:26