SEKVENCIONIRANJE GENOMA

Uskoro ćemo znati jesu li pacijenti sa sjevera države zaraženi mutiranim koronavirusom

Ilustracija, testiranje
 Vojko Basic/Cropix
Prvih 20 uzoraka pacijenata iz varaždinske bolnice stigli su na analizu, čekaju se uzorci iz HZJZ-a

Je li mutacija virusa covid-19 stigla i u Hrvatsku, znat će se nakon Božića. Tu informaciju potvrdio nam je dr. Ivan Christian Kurolt iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", koji predvodi tim za analizu uzoraka covid-pozitivnih pacijenata iz Varaždina i Zagreba - područja za koja se sumnja da je na njima već neko vrijeme prisutan novi, zarazniji soj virus. Naime, nakon što se svijetom proširila vijest o mutiranom virusu koji se bitno brže širi, zagrebačka je Klinika za infektivne bolesti počela ispitivanje uzoraka.

- Iz OB-a Varaždin stiglo je 20 uzoraka, odnosno briseva. Riječ je o pozitivnim osobama koje su u toj bolnici hospitalizirane. Njima je iznova uzet bris, koji će se sada analizirati, ali ne kao potvrda brisa pozitivnog na covid, nego će se gledati je li došlo do promjene genoma virusa - pojašnjava Kurolt. Osim briseva iz Varaždina, u isti protokol ući će i neki brisevi uzeti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a osim njih nasumce će se uzeti bris i nekima od osoba hospitaliziranih u "Franu Mihaljeviću".

Preliminarni rezultati

- Prema informacijama vezanim za promjene na genomu virusa došlo je do akumulacije nekoliko mutacija, koje su se nakupljale. Reći ima li u Hrvatskoj mutiranog virusa, bilo bi naklapanje - govori Kurolt i dodaje da jest moguće, ali i da ne mora biti da će pronaći mutirani virus. Svijet je sve povezaniji, tako da, govori Kurolt, činjenica da mutacije postoje još od rujna može značiti i da je mutirani virus mogao otići bilo gdje.

- Budući da ovdje ne govorimo o PCR testu, kojeg se nalaz može dobiti za nekoliko sati, preliminarne rezultate imat ćemo za nekoliko dana. Laički rečeno, mora se sekvencirati genom, usporediti i vidjeti je li i na kojem njegovu dijelu došlo do mutacije - zaključuje Kurolt. Osim Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević", u to su uključeni i HZJZ, Medicinski fakultet, Institut "Ruđer Bošković" i cijeli niz znanstvenika.

Varaždinska županija prva je u Hrvatskoj uvela stroge mjere, a broj zaraženih, koji je u jednom trenutku bio najviši u EU, s vremenom je pao. Sedmero stručnjaka od jučer izdvaja uzorke iz onih na analizi koje šalje u Zagreb.

Niži ciklusi

- Dr. Kurolt nas je zamolio da prikupljamo uzorke bolesnika kojima smo PCR testom dokazali bolest. Kriterij je da se taj pozitivni test pojavljuje relativno rano, u nižim ciklusima umnažanja. Sakupljamo one gdje se krivulja pozitiviteta pojavila prije 25. ciklusa umnažanja.

Oni su pogodniji za dodatne analize koje planiraju zagrebački znanstvenici. Ideja je da se vidi jesu li nastale promjene u određenom dijelu genoma virusa, promjene koje značajnije odstupaju od genoma virusa koji su sekvencionirani prije tijekom pandemije, odnosno određene mutacije - rekla je dr. Iva Košćak, mikrobiologinja ZZJZVZ-a. Odmah nakon poziva dr. Kurolta, u ponedjeljak oko podneva počeli su se prikupljati traženi uzorci. Epruvete se pohranjuju u laboratorijski hladnjak i čekaju transport. U Zagreb će se prenijeti kao i ostali biološki opasan materijal. Uzorci trebaju biti zaštićeni od oštećenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:52