GLOBALNO ZATOPLJENJE

UPOZORENJE UGLEDNOG KLIMATOLOGA 'Bit će sve više ekstremnih vremenskih uvjeta koji utječu na ljudsko zdravlje'

 Marko Todorov /CROPIX

Imamo samo jednu Zemlju, jedini naseljiv planet u Sunčevu sustavu. Nema drugog naseljivog mjesta, barem ne bez skafandera.

Stoga je bolje očuvati klimu na Zemlji pogodnom za život, a to traži međunarodnu suradnju svih zemalja – kaže ugledni belgijski klimatolog Jean-Pascal van Ypersele, profesor na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu i potpredsjednik Međuvladina panela za klimatske promjene (IPCC).

Prof. Van Ypersele doputovao je u Zagreb kako bi sudjelovao na Forumu o klimi koji je organizirao Rendez-vous, Festival Francuske u Hrvatskoj. Naime, u Parizu će ove godine biti održana Klimatska konferencija za koju se mnogi nadaju da će biti i prekretnica u borbi s klimatskim promjenama.

- Jedna tona ugljičnog dioksida emitirana u Hrvatskoj, SAD-u ili Africi ima isti učinak, što znači da je nužna suradnja svih država svijeta kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova - dodao je Van Ypersele. Zatim je komentirao prošle godine objavljeni 5. klimatski izvještaj IPCC-a, organizacije kojoj je kandidat za predsjednika (izbori su idući tjedan u Dubrovniku).

- Prva poruka izvještaja jest da je ljudski utjecaj na klimatski sustav jasan. Klima se mijenja, a tijekom proteklih 50 godina uglavnom zbog ljudskih aktivnosti povezanih s izgaranjem fosilnih goriva i deforestacijom - rekao je van Ypersele. - Nadalje, nastave li rasti emisije stakleničkih plinova, povećavat će se rizik od ozbiljnih posljedica na ljude i ekosustav. Naposljetku, naš izvještaj poručuje da je mnogo mogućnosti za integraciju mjera prilagodbe i ublažavanja posljedica klimatskih promjena - dodao je Van Ypersele. Osvrnuo se i na sve učestalije ekstremne vremenske događaje.

- Jedna od kategorija promjena koje će se događati u toplijoj klimi jest veća vjerojatnost toplinskih valova, vrlo intenzivnih perioda visoke temperature s ozbiljnim učincima na zdravlje i poljoprivredu. Intenzitet i učestalost takvih događaja će se povećati. Drugi fenomen u toplijoj klimi periodi su vrlo intenzivnih padalina - pojasnio je Van Ypersele. - Nažalost, globalno zagrijavanje ne možemo brzo i lako zaustaviti, ali ga možemo stabilizirati - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:39