SIBIRSKI KOSTUR

UMRO OD RAKA PRIJE 4.500 GODINA Znanstvenici: 'Ovo je najstariji slučaj zloćudnog tumora ikad otkriven'

 Angela Lieverse/University of Saskatchewan / Angela Lieverse/University of Saskatchewan

MOSKVA Znanstvenici su u Sibiru pronašli ljudski kostur star 4.500 godina koji bi mogao predstavljati najstariji zabilježeni slučaj smrti uzrokovane rakom.

Čovjek iz Brončanog doba imao je tumore na plućima i prostati koji su se potom proširili na cijelo tijelo – od glave do kuka. Muškarac je na kraju preminuo od raka u starosti između 35 i 45 godina.

'Ovo je jedan od najstarijih, ako ne i najstariji, slučaj zloćudnog tumora za kojeg smo potpuno sigurni', izjavila je Angela Lieverse, bioarheologinja sa Sveučilišta Saskatchewan.

Dodala je kako su pronađeni ljudski ostaci s tumorima stari 5 do 6 tisuća godina, ali svi su oni imali dobroćudne tumore za razliku od kostura iz Sibira.

Lieverse kaže kako ovo otkriće pobija široko prihvaćeno mišljenje prema kojem je rak isključivo bolest modernog doba.

'Smatrali smo kako rak nije postojao u antičkim vremenima, jer su ljudi živjeli drugačije nego danas. Živjeli su u čistom okolišu, bez toksina, bili su aktivni i jeli su organsku hranu.'

'No, izgleda da je rak i tada bio puno uobičajeniji nego što smo to mislili', kaže Lieverse.



Vidljivi znakova karcinoma na ključnoj kosti prastanovnika Sibira.

Znanstvenica špekulira kako su u pojavi prethistorijskih slučajeva raka veliku ulogu igrali prirodni kancerogeni.

Pronađeni kostur pripadao je muškarcu koji je vjerojatno bio lovac-sakupljač i često je ložio vatru u skučenim prostorima, poput spilja, kako bi se ugrijao ili pripremio hranu. U tom slučaju, jednako često bi udisao i dim koji nastaje izgaranjem vatre, što je moglo uzrokovati rak pluća, smatra Lieverse.

Rak se s pluća prethistorijskog lovca proširio na kosti u kojima su ostale sačuvane rupe – tragovi tumora.

Kostur je pronađen u blizini Bajkalskog jezera, pokopan u fetalnom položaju, zajedno s bogato izrezbarenom žlicom izrađenom od kosti.

Pretpostavlja se da je bila riječ o uglednom članu plemena koji je umro užasno bolnom smrću. Pred sam kraj patio je od mučnine, umora, nije mogao disati i trpio je velike bolove.

'Tragična priča. Slomi vam srce kad samo pomislite kako je morao patiti', zaključila je Lieverse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:27