MUŠICE PREŽIVJELE

TRAGIČNA SMRT NAPALJENIH MACAKLINA Nisu preživjeli eksperimentalno seksanje u bestežinskom stanju

MOSKVA - Ruska svemirska agencija potvrdila je da je pet guštera macaklina, koji su bili poslani u svemir kako bi znanstvenici proučavali njihove seksualne navike u bestežinskom stanju, preminulo prilikom povratka na Zemlju.

Sletni stadij Photon-M satelita vratio se na Zemlju jučer, no svi macaklini su uginuli u nekoj fazi povratka.

- Još uvijek je prerano razgovarati o uzroku smrti macaklina, rekao je predstavnik Instituta za biomedicinske probleme, koji je sudjelovao u eksperimentu.

- Prema preliminarnim informacijama, gušteri su se smrznuli. To se najvjerojatnije dogodilo zbog kvara na opremi koja se brinula za održavanje temperature u terariju, rekao je.

S druge strane, eksperiment s voćnim mušicama bio je uspješan. Svi su insekti preživjeli i razmnožavali se. Satelit je također prenosio gljive i sjemenje, u sklopu eksperimenata s gravitacijom i zračenjem - sav biološki materijal iz satelita prevezen je u laboratorije radi daljeg ispitivanja.

U srpnju, ruska svemirska agencija objavila je da je izgubila kontakt sa satelitom, a znanstvenici su bili zabrinuti da bi sustavi za održavanje života mogli prestati raditi. No, nekoliko dana kasnije kontakt sa satelitom ponovno je uspostavljen, i eksperimenti su nastavljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:52