OTKRIĆE

Tekuća biopsija: Analiza krvi otkriva stanice raka

ZAGREB - Američki su znanstvenici razvili sofisticirani krvni test uz pomoć kojega je među milijardama zdravih stanica moguće detektirati jednu tumorsku.

Značajno postignuće

Taj bi test u budućnosti mogao revolucionalizirati tretman zloćudnih oboljenja. Primjerice, zahvaljujući tome testu liječnici bi mogli brzo uočiti odgovara li neki pacijent na terapiju ili se njegov tumor širi.

“Tako bismo brzo mogli detektirati da neki lijek djeluje i da pacijent treba primati upravo tu terapiju. Ili bismo mogli brzo spoznati da neki lijek nije učinkovit i da je nužno promijeniti tretman. To bi bilo veliko postignuće”, izjavio je za Boston Globe dr. Daniel Haber, šef Centra za tumore u Massachusetts General Hospital u Bostonu i jedan od izumitelja testa.

Novi test zasniva se na silicijskom čipu s desecima tisuća mikroskopskih kanalića od kojih je svaki obavijen molekulom koja veže protein jedinstven za stanice specifičnog tumora, primjerice raka dojke, pluća ili prostate. Kada krv prolazi kroz čip, tumorska se stanica zakači za odgovarajući protein.

Velika učinkovitost

Istraživanje objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) pokazalo je da je novi test nazvan “tekuća biopsija” vrlo učinkovit u detekciji tumorskih stanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:35