NOVO ISTRAŽIVANJE

SVE SMO BLIŽE ELIKSIRU ŽIVOTA Kraj potrage za procesom koji bi mogao usporiti starenje

 Arhiva CROPIX

STANFORD - Moderna biokemija već godinama traga za supstancom koja bi mogla produžiti telomere - krajeve kromosoma koji se, poput fitilja, troše sa svakim dijeljenjem stanice. Telomere u tijelu obavljaju sličnu zadaću kao i plastični vrhovi žniranaca - sprečavaju da se osjetljivi kromosomi, koji sadrže sve naše genetske informacije, ‘razmotaju’ i time uzrokuju nepredviđene mutacije.

Trošenje telomera već se godinama smatra jednim od glavnih uzroka starenja. U mladih ljudi, telomere znaju biti dugačke između 8-10 tisuća nukleotida, no sa svakim dijeljenjem dolazi do kraćenja. Stanice koje bi potpuno istrošile svoje telomere prestale bi se dijeliti ili bi umrle, a stanice kojima bi znanstvenici produžili telomere živjele bi duže i dijelile se više puta prije nastanka bilo kakvih oštećenja ili mutacija.

Do sada je u laboratoriju bilo moguće produžiti telomere na individualnim stanicama, no sada je po prvi put razvijen postupak koji može produživati telomere u ljudskim stanicama.

KAKO PRODULJITI ŽIVOT |ILI ZAUSTAVITI RAK? Otkrili tajnu ljudskih stanica koja će nam omogućiti oboje

Koristeći modificiranu ‘glasničku’ ribonukleinsku kiselinu (RNK), novi tretman može produžiti telomere za oko 1000 nukleotida po tretmanu.

- U stanju smo okrenuti unazad biološki sat u vrijednosti mnogo godina ljudskog života, rekla je voditeljica istraživanja Helen Blau, profesorica mikrobiologije na Sveučilištu Stanford.

Za sada se tretman koristi kako bi se produžio životni vijek stanica uzgajanih u umjetnim uvjetima, za istraživanje i transplantaciju, koje su do sada zbog kraćenja telomera imale vrlo kratak ‘rok trajanja’.

Iako se ne radi o prvom pokušaju ‘prepisivanja’ telomera na stanice, proces koji je razvila doktorica Blau i njen tim uspješan je po tome što ne izaziva nasilnu reakciju imunosustava prilikom pokušaja produživanja telomera, što je do sada bio glavni problem.

- Ovaj novi pristup otvara nam put prema sprečavanju i liječenju bolesti starenja, kao i ozbiljnih genetskih bolesti koje su povezane sa skračivanjem telomera, rekla je Blau.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:36