NOVO ISTRAŽIVANJE

ŠOKANTNO OTKRIĆE Jesu li ovi kosturi stari 13.000 godina dokaz prvog rasnog rata u povijesti?

 British Museum

LONDON - Arheološko nalazište Jebel Sahaba na istočnoj obali rijeke Nil vjerojatno je bilo poprište najstarijeg do sada otkrivenog rata između rasa, otkrio je zajednički tim francuskih i britanskih znanstvenika.

Kosturi pronađeni na tom području pričaju priču o velikoj bitci koja se odvila prije 13.000 godina. Ozljede od pogodaka strijelama i komadi vrhova strelica od kremena nalaze se na gotovo svim ostatcima pronađenima na toj lokaciji.

Nalazište je otkriveno 1964. godine, no ovo je prvi put da se ostatci kostiju, koji se danas nalaze u Britanskom muzeju, proučavaju uz pomoć tehnologije 21. stoljeća.

Paralelna istraživanja proučavaju podrijetlo dvije sukobljene strane, a prvi rezultati ukazuju na mogućnost da se radilo o ratu između dvije rase.

Većina žrtava pripada općoj populaciji iz podsaharske Afrike - pretcima današnjih Afrikanaca. No, znanstvenici su teže identificirali njihove ubojice.

Pretpostavlja se da su pripadali potpuno drugačijoj rasnoj i etničkoj skupini - dijelu sjevernoafričkog/levantskog/europskog naroda koji je živio oko Sredozemnog Mora.

Dvije sukobljene grupe bile su izrazito različite, što se vidi i na morfologiji kostiju - afrička grupa imala je duge udove, kratke trupove, zaokružena čela i široke nosove, dok je druga skupina imala kraće udove, duže trupove i ravnija lica.

Izgleda kao da je područje sjevernog Sudana bilo točka susreta dvije velike etničke skupine u ovom periodu. Nadalje, sukob se najvjerojatnije odvio u vrijeme kada su se obje skupine nadmetale sa sve rjeđe resurse - šire područje Afrike i Mediterana pogodile su suše, izvori vode su presušili, vegetacija je propala, a životinje su uginule ili se preselile do jedinog preostalog izvora vode - rijeke Nil.

Skupine ljudi vjerojatno su pratile migraciju životinja i susrele se na obalama rijeke, gdje su se upustile u sukob koji je afrička grupa izgubila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:26