NEOBIČNO BIĆE

RIJEŠEN MISTERIJ Nakon šest mjeseci otkriveno što se krije iza čudne strukture u Amazoni

 YouTube

Znanstvenici su napokon riješili misterij koji ih je mučio još od lipnja kada je u peruanskoj Amazoni pronađena neobična struktura u obliku tornjeva koje povezuje tanka ograda. Naime, ona je djelo malog pauka koji gradi svoju paučinu na stablima mahune u nacionalnom parku Tambopati u Peruu.

U početku znanstvenici nisu imali odgovor na pitanje što stvara tu jedinstvenu 'mrežu' sve dok se mali narančasti pauk nije izlegao iz jaja koje je stajalo uz nju.

Do ovog otkrića došao je fotograf divlje prirode Jeff Cremer tijekom osmodnevnog boravka u parku prirode. On je uočio da ti pauci na stablima stvaraju središnji toranj te oko njega rade kružnu ogradu, a u samoj bazi tornja pauci poslije liježu jaja.

Cremer je prepričao kako su ovo shvatili tek nakon što se jedan pauk izlegao.

Inače, ovu je neobičnu paučinu prvi uočio student potdiplomskog studija na Georgia Techu, Troy Alexander. Tijekom svog boravka u jugoistočnom Peruu on je vidjeo ovu formaciju na dnu cerade u blizini Istraživačkog centra u Tambopati.

Kako bi otkrio o čemu se radi, Alexander je objavio fotografiju na raznim internetskim stranicama pri tome tražeći odgovor što bi to trebalo biti.

- Organizirali smo znanstvenu ekspediciju kako bi otkrili što stvara te mrežaste strukture. To je bila prva ekspedicija koja je trebala otkriti što je to, a do otkrića smo došli kada su se izlegla jaja - rekao je Cremer.

Iako su otkrili da se radi o pauku, još se ne zna kojoj vrsti pripadaju, a znanstvenike još uvijek zanima zašto grade te strukture te za što im koriste.

- Slične su strukture zabilejžene još samo dva puta ranije i to u Južnoj Maerici,. Jenom u Ekvadoru, a drugi put u Francuskoj Gvajani - rekao je Cremer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:38