ZBOG LJUBAVI ILI...?

RAZOTKRIVEN VELIKI MISTERIJ Znanstvenici su napokon otkrili zašto koale obožavaju grliti drveće

 DAVID ILIFF/Wikimedia Commons

Koale koje neprestano grle debla ili pak leže izvaljene na granama ne rade to iz zabave ili jer to vole, već da bi preživjele. Znanstvenici su, naime, uz pomoć termalnih kamera dokazali da tijekom udara vrućine u Australiji, koale koriste hladnu površinu drveta kako bi ohladile svoj organizam. Svoja otkrića zabilježili su u novoj studiji objavljenoj u znanstvenom magazinu Biology Letters.

- Krzno na njihovim trbuščićima je puno tanje nego na leđima, stoga taj dio tijela priljubljuju što čvršće mogu na koru drveta. Na taj način mogu ohladiti tijelo bez opasnosti od dehidracije - kazao je Michael Kearney sa Sveučilišta Melbourne za australsko izdanje Guardiana.

Istražitelji su zapazili kako se koale zimi zadržavaju više na drveću gdje ima puno lišća, no kad dođu ljetne vrućine spuštaju se niže - to neobično ponašanje sada ima itekako smisla.

Smatra se, naime, da stabla ostaju hladna zbog termalne inercije (što znači da se zagrijavaju i hlade puno sporije od njihove okoline), te također jer crpe hladne podzemne vode.

Tim znanstvenika mjerio je temperature na četiri vrste eukaliptusa i jednoj vrsti akacije te su otkrili kako je u danima kada temperature sežu do 39°C drveće hladnije 7 ili 8 stupnjeva. Potom su upotrijebili termalne kamere i njima potkrijepili svoju teoriju - bilo je očito zašto životinje to čine. Ova studija samo je dio velikog istraživačkog projekta o učincima klimatskih promjena na životinje u Australiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:32