VELIKI USPJEH

Rad filozofa Berislava Marušića sa Sveučilišta Edinburgh uvršten među 10 najboljih za 2023. godinu

Berislav Marušić, viši predavač na Sveučilištu Edinburgh

 Osobni Arhiv/
Uvrštenje rada u Philosopher‘s Annual je značajno jer se tu gledaju svi radovi iz cijele filozofije, a njih ima jako puno, kaže Marušić

Rad hrvatskog filozofa dr. Berislava Marušića sa Sveučilišta Edinburgh uvršten je među deset najboljih radova u Philosopher‘s Annual za 2023. godinu. Philosopher‘s Annual godišnji je izbor deset najboljih radova u filozofiji, a objavljuje se od 1978. godine. Rad "Disagreement and Alienation" Berislava Marušića i Stephena J. Whitea objavljen je prošle godine u časopisu Philosophical Perspectives te je privukao pozornost najuglednijih svjetskih filozofa.

- Uvrštenje rada u Philosopher‘s Annual je značajno jer se tu gledaju svi radovi iz cijele filozofije, a njih ima jako puno. Uvršteni su povijesni radovi, tehnički logički radovi, radovi iz filozofije ekonomije, čak i lingvistike, kao i, naravno, radovi iz glavnih grana filozofije: etike, metafizike, epistemologije, filozofije uma i političke filozofije. Izbor je, dakle, ogroman, a konkurencija je velika. Posebno me veseli uvrštenje ovog članka u Philosopher‘s Annual jer sam ga napisao s dragim prijateljem Steveom, koji je umro nenadano, u 38. godini. Bio je zaista veliki um i izuzetan čovjek i žao mi je što ovo nismo zajedno doživjeli - rekao nam je Berislav Marušić, viši predavač na Sveučilištu Edinburgh.

- Rad je o značaju neslaganja za vlastito razmišljanje. Zamislite da ste u nešto uvjereni, ali doznate da je netko koga smatrate isto stručnim i informiranim kao vi uvjeren u suprotno. Na primjer, oboje ste izračunali koliki je svačiji udio u računu, ali dobili ste različite rezultate. Koji je značaj tog saznanja za vaše uvjerenje? Standardni odgovor u filozofiji, točnije epistemologiji, grani filozofije koja se bavi teorijom znanja i spoznaje, jest da je to saznanje dodatni dokaz. U ovom radu tvrdimo da značaj neslaganja nije kao dokaz, nego kao etički razlog za zajedničko razmišljanje. Ako se netko koga smatramo isto stručnim ne slaže, onda imamo odgovornost s tom osobom zajedno razmišljati. U navedenom primjeru, imamo odgovornost ponovo računati, možda čak skupa. A ako smatramo da je neslaganje dokaz, implicitno shvaćamo razmišljanje kao individualno i time smo otuđeni od drugoga. Značaj članka je, dakle, što mijenja koncepciju cijelog filozofskog problema. Problem nije individualno epistemološki, nego društveno etički - pojasnio je Marušić.

Diplomirao je filozofiju na Harvardu, a doktorirao na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyju. Trinaest godina radio je na Sveučilištu Brandeis u Bostonu, a od 2020. godine radi na Sveučilištu Edinburgh. Bavi se etikom, epistemologijom, filozofijom uma i poviješću filozofije. Autor je dvije knjige koje je objavio jedan od najuglednijih svjetskih izdavača Oxford University Press. Dvostruki je dobitnik Sandersove nagrade, jedne od najuglednijih nagrada za filozofska postignuća na svjetskoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:13