ZNANSTVENICI ZBUNJENI

POGLED IZBLIZA NA NAJVEĆU ZAGONETKU SUNČEVOG SUSTAVA Što smo bliže Ceresu, misterij blještavih mrlja sve je veći

 NASA / JPL
Rub kratera na nekim je dijelovima gotovo potpuno vertikalan, i diže se skoro 2 kilometra u vis

PASADENA - Svemirska sonda Dawn poslala je do sada najdetaljniju fotografiju kratera Occator na asteroidu Ceresu, čije svijetle točke i dalje fasciniraju i zbunjuju znanstvenike.

Na najnovijim fotografijama, krater je sniman rezolucijom od oko 140 metara po pikselu, blještave mrlje vide se bolje nego ikad, a fotografije otkrivaju i druge neobične detalje misterioznog kratera.

Rub kratera na nekim je dijelovima gotovo potpuno vertikalan, i diže se skoro 2 kilometra u vis.

Dawn se trenutno nalazi u orbiti oko Ceresa na udaljenosti od 1.470 kilometara i šalje fotografije tri puta bolje rezolucije nego sa svoje prethodne orbite u lipnju ove godine.

- Dawn je pretvorila ono što je bilo par svijetlih točaka u složen i prekrasan, blještav krajolik, rekao je vođa misije Marc Rayman.

- Uskoro, znanstvena analiza otkrit će geološku i kemijsku prirodu ovog misterioznog i hipnotizirajućeg vanzemaljskog pejzaža, izjavio je.

Nova fotografija kratera Occator, snimljena s udaljenosti od 1.470 km (Foto: NASA / JPL)

Sonda Dawn je do sada već odradila dva 11-dnevna ciklusa kartografiranja površine Ceresa sa svoje sadašnje orbite. U sljedeća dva mjeseca Dawn će uslikati cijelu površinu Ceresa još šest puta. Svaki ciklus traje 14 punih orbita. Kako u svakoj orbiti Ceres orbitira pod malo drugačijim kutem, znanstvenici će moći izraditi stereo snimke i 3-D karte asteroida.

Uz najnovije fotografije, NASA je predstavila i prvu 3-D video snimku kratera Occator.

Znanstvenici i dalje nisu sigurni kako su nastale i koji je sastav svijetlih mrlja u krateru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:49