UMIJEĆE, A NE SIROVA SNAGA

Piramide nisu gradili robovi nego slobodni radnici

 AP

Grobovi otkriveni nedaleko od velikih egipatskih piramida potvrđuju teoriju prema kojoj te drevne spomenike nisu gradili robovi nego slobodni radnici, tvrde stručnjaci.

Naime, lokacije na kojima su od glinenih cigala izgrađene grobnice radnika na Keopsovoj i Kefrenovoj piramidi ukazuju da oni nisu bili robovi. Prve su pronađene 1990. godine a istraživanja su pokazala da su stare oko 4500 godina.

„Grobnice su izgrađene pored faraonovih piramida što pokazuje da ti ljudi nikako nisu bili robovi“, rekao je za BBC voditelj iskapanja arheolog Zahi Hawass.

„Da su bili robovi njihovi grobovi se ne bi mogli graditi pored kraljevih“, dodao je.

Dokazi pronađeni na nekadašnjem gradilištu pokazuju da je desetak tisuća radnika dnevno pojelo dvadesetak krava i isto toliko ovaca koji su se dostavljali s farmi u delti i gornjem Egiptu. Iz toga se može zaključiti da ti stočari nisu plaćali porez središnjoj vlasti već su na taj način sudjelovali u nacionalnim projektima, objasnio je Zahi Hawass.

Radnici su se u radove uključivali na razdoblja od tri mjeseca, a grobnice, koje datiraju iz 4. i 5. dinastije (2649. – 2374. pr. Kr.) građene su za one koji su umrli tijekom gradnje.

Egipatske se vlasti već duže zalažu za rušenje mita o ropskom radu uz isticanje kako on umanjuje zavidnu razinu vještina kojima je raspolagala drevna civilizacija te zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:17