BEZ KONKURENCIJE

Ovogodišnji listopad najtopliji otkad je mjerenja

 Luka Gerlanc / CROPIX

Ovogodišnji listopad bio je najtopliji u povijesti, a kako prenosi Washington Post , konkurencija prijašnjih mjeseci nije mu bila niti blizu. Podaci iz prošlog mjeseca srušili su sve rekorde, a time su se uskladili s većinom prethodnih mjeseci 2015. koji su također rušili rekorde. Ako se ovaj trend nastavi, ova će godina s lakoćom postati najtoplija u povijesti mjerenja temperature na Zemlji.

Novi podaci Japanske meteorološke agencije i NASA-e pokazuju da je naš planet oborio rekorde za listopad postavljene prošle godine. Listopad 2015. bio je topliji od listopada 2014. za 0,19 Celzijevih stupnjeva, odnosno 0,18 stupnjeva prema analizama JMA-e i NASA-e. Čak i ti rekordi ruše druge rekorde.

Odstupanje temperature planeta za 1,04 stupnja od dugoročnog prosjeka u listopadu najveće je odstupanje za jedan mjesec u povijesti NASA-inog mjerenja. Ovo je prvi slučaj da je anomalija mjesečne temperature za neki mjesec veća od jednog stupnja u mjerenjima koja datiraju do 1880. godine. Prijašnja najveća anomalija bila je 0,97 stupnjeva u siječnju 2007. godine.

U kolovozu ove godine, Zemljina prosječna temperatura bila je toliko ispred one 2014. da je američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) rekla da postoji 97-postotna šansa da će 2015. biti toplija. Rujan koji je uslijedio bio je najtopliji ikad, s razlikom u temperaturi bez presedana.

Ranije ovaj mjesec, britanska meteorološka služba Met Office i NASA zajednički su objavili da će Zemljina prosječna temperatura najvjerojatnije narasti jedan stupanj iznad razina prije industrijskog doba. Ovo je jako bitno, jer je jedan stupanj na pola puta do dva stupnja, odnosno međunarodno prihvaćene granice ukoliko se želi izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena.

Trend rasta temperatura tijekom posljednjih nekoliko desetljeća plod je sve većih emisija plinova, poput ugljikova dioksida, koji doprinose jačanju efekta staklenika. Istovremeno, sve snažniji El Niño koji je prisutan od proljeća također je doprinio rastu temperatura. Tijekom El Niña u atmosferu se ispuštaju velike količine topline iz tropskog dijela Pacifika i dok se ovogodišnji bliži svojem vrhuncu nakon čega se očekuje slabljenje, njegova će jačina ostati velika i do daleko u zimu, osiguravajući zadržavanje temperatura na dosadašnjim rekordnim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:16