DUGOVRATA BEŠTIJA

OTKRIVEN 15-METARSKI 'ZMAJ' IZ QIJANGA Jesu li od ovog dinosaura potekle legende o zmajevima?

 Lida Xing / Lida Xing

U Kini je otkrivena nova vrsta dinosaura iz reda sauropoda – najvećih biljojeda koji su ikad hodali površinom Zemlje.

Odlika ovih dinosaura iznimno je dugačak vrat, a novootkrivena vrsta imala je vrat dužine 7 i pol metara – polovicu ukupne dužine tijela.

Dugovrati dinosaur nazvan je Qijianglong što u prijevodu s kineskog znači 'zmaj iz Qijanga' prema mjestu pronalaska fosilnih ostataka džinovskog biljoždera 2006. godine.

Otkriće je bilo posebno interesantno, jer je pronađena netaknuta glava dinosaura pričvršćena na kralježnicu, što je prilično rijetko u svijetu paleontologije.

'Rijetko zajedno pronađemo glavu i vrat dugovratog dinosaura pošto im je glava tako mala i lako se odvoji od kralježnice nakon smrti životinje', objašnjava Tetsuto Miyashita, paleontolog sa Sveučilišta Alberta koji je zajedno s kolegom Phillipom Curriejem i studenticom Lidom Xing, otkrio novu vrstu.

Kralježnica Qijianglonga bila je ispunjena zrakom, kao kod današnjih ptica, što je olakšavalo podizanje masivnog vrata. Kralješci su se međusobno povezivali prilikom podizanja i spuštanja te je životinja lako i brzo mogla pomicati vrat gore-dolje, ali je zato imala velikih poteškoća kad je glavu trebalo okrenuti lijevo ili desno.

Zmaj iz Qijanga živio je prije 160 milijuna godina, u razdoblju kasne jure, geološkog razdoblja u kojem su vladali dinosauri.

Paleontolozi se opravdano pitaju jesu li ljudi u drevnoj Kini također pronašli fosilizirane ostatke Qijianglonga – otkriće koje je moglo dovesti do pojave legendi o zmajevima.

'Kina je kolijevka antičkih mitova o zmajevima', kaže Miyashita. 'Možda su stari Kinezi naišli na kostur nekog dugovratog dinosaura poput Qijianglonga i zamislili tu mitsku životinju.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:18