ISTRAŽIVAČKI PROJEKT

OTKRILI MISTERIOZNE ANOMALIJE NA EGIPATSKIM PIRAMIDAMA Znanstvenici ne mogu objasniti razliku u isijavanju pojedinih blokova

 Nina Aldin Thune/Wikipedia

Prošli je mjesec međunarodni tim istraživača počeo skenirati Velike piramide u Gizi u nadi da će saznati nešto više o poznatim strukturama, prenosi Science Alert. Ispitivanja su već urodila plodom.

Ispitivanja toplinskim skenerima otkrile su čudnovate fleke topline na piramidama, uključujući i jednu veliku unutar piramide Keopsove piramide.

Različiti materijalni poput zraka i kamena na različite načine zadržavaju toplinu pa bi ove toplinske anomalije mogle značiti da ispod površine piramida postoje praznine, poput često spominjanih tajnih prolaza i prostorija.

Toplinsko je skeniranje do sada otkrilo mnogo temperaturnih promjena na piramidama, istraživački je tim otkrio 'osobito impresivnu anomaliju na istočnoj stranici Keopsove piramide blizu zemlje', rekao je ministar povijesne baštine Mamdouh El-Damaty.

'Postoji nešto poput malog prolaza u zemlji što se može vidjeti, a vodi do područja s drukčijom temperaturom', rekao je El-Damaty. 'Što li će se naći iza toga?'

Skeniranje je odrađeno tijekom dana, što znači da su istraživači bili u mogućnosti nadzirati promjene u temperaturi kad bi se piramide ugrijale tijekom dana i ohladile predvečer. Unatoč tome što su piramide sačinjene od blokova koji variraju po temperaturi, promatranjem brzine grijanja i hlađenja istraživači su uspjeli izolirati nekoliko anomalija.

Dok je razlika u temperaturama između većine susjednih blokova između 0,1 i 0,5 stupnjeva Celzijusa, anomalija na Keopsovoj piramidi je čak 6 stupnjeva toplija od susjednih cigli.

Do sada se pojavilo nekoliko hipoteza oko toga što bi mogao biti uzrok tih anomalija, a glavne su da se radi o praznim prostorima, unutrašnjim protocima zraka ili različitim materijalima izgradnje. Studija će se nastaviti do kraja 2016. godine, a toplinsko skeniranje je samo prvi korak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:05