Omega-3 ne sprječava Alzheimer, ali pivo da

Posljednje američko istraživanje u trajanju od 18 mjeseci utvrdilo je kako dodaci hrani s DHA koji sadrže omega-3 masne kiseline ne zaustavljaju razvoj Alzheimera kod ljudi koji već imaju blage simptome bolesti.



DHA je omega-3 masna kiselina koja se unosi konzumiranjem nekih vrsta riba poput tune i lososa ili nekih biljaka. Ranije studije ukazivale su na mogućnost da bi omega-3 masne kiseline mogle smanjivati opasnost od izbijanja bolesti ili je čak liječiti.



Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 400 nasumce odabranih pacijenata. Jedan dio ispitanika dobivao je 18 mjeseci svakodnevne doze od dva grama masnih kiselina, a drugi placebo. To je najpotpunija studija utjecaja DHA na Alzheimer do sada.



Alkohol smanjuje rizik, ali ne liječi



Stručnjaci sa Sveučilišta Wake Forest University School of Medicine u Sjevernoj Carolini intervjuirali su pak 3.069 ljudi starijih od 75 godina koji uglavnom nisu imali problema s pamćenjem kako bi utvrdili povezanost konzumacije alkohola s Alzheimerom.



Rezultati su pokazali da su ljudi koji su pili jedno do dva pića dnevno 40 posto rjeđe oboljeli od Alzheimera.



Međutim, ista je studija otkrila da osobe koje su već imale blage simptome bolesti nisu imale nikakve koristi od alkohola, odnosno da je on samo pogoršao razvoj bolesti.  (njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 10:30