PRONAĐEN U BRITANIJI

NOVI DETALJI O 'NAJSTARIJEM KURANU NA SVIJETU' Eksperti vjeruju da je pripadao čovjeku koji je poznavao proroka Muhameda

 AFP
Testiranjem pomoću radioaktivnog ugljika utvrđeno je da je star najmanje 1370 godina, što bi značilo da se radi o najstarijoj islamskoj svetoj knjizi na svijetu

Na Sveučilištu u Birminghamu proteklog ljeta pronađen je drevni primjerak Kurana za koji se vjeruje da je pripadao Abu Bakru, jednom od prvih muslimana na svijetu. Testiranjem u srpnju pomoću radioaktivnog ugljika utvrđeno je da je star najmanje 1370 godina, što bi značilo da se radi o najvjerojatnije najstarijoj islamskoj svetoj knjizi na svijetu.

Abu Bakra smatraju prvom osobom, izvan obitelji proroka Muhameda, koja se preobratila na islam. Abu Bakr bio je Muhamedov prijatelj i pouzdani savjetnik, te je postao prvi muslimanski kalif 632. godine, te je vladao 27 mjeseci do svoje smrti 634. godine.

Kvaliteta pronađenog pergamenta na 200 stranica i rukopis nameću zakljačak da je knjiga izrađena za vrlo važnu osobu. No, nisu svi zanstvenici uvjereni da je pronađeni Kuran doista pripadao Muhamedovom prijatelju.

Kako piše britanski Independent , profesor David Thomas, koji na Sveučilištu u Birminghamu proučava kršćanstvo i islam, vjeruje da metoda radioaktivnim ugljikom govori kako je rukopis nastao dvadeset godina nakon kalifove smrti, no dodaje da je pisac mogao dobro poznavati proroka Muhameda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:00