PERCEPCIJA OKOLINE

Nobela za medicinu dobili znanstvenici koji su otkrili kako doživljavamo temperaturu i dodir

Dodjela nobelove nagrade za medicinu
 Jonathan NACKSTRAND/AFP
‘Naša sposobnost da osjetimo toplinu, hladnoću i dodir ključna je za preživljavanje i podupire našu interakciju sa svijetom oko nas‘

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu i psihologiju su David Julius i Ardem Patapoutian "za svoja otkrića receptora za temperaturu i dodir", priopćio je danas Nobel komitet Instituta Karolinska u Stockholomu

„Naša sposobnost da osjetimo toplinu, hladnoću i dodir ključna je za preživljavanje i podupire našu interakciju sa svijetom oko nas. U svakodnevnom životu te osjećaje uzimamo zdravo za gotovo, no ovogodišnji nobelovci otkrili su kako se aktiviraju živčani impulsi kako bi se temperatura i tlak mogli percipirati. Ovogodišnji laureati otkrili su ključne karike koje nedostaju u našem razumijevanju složene interakcije naših osjetila i okoline”, navodi se u priopćenju Nobelova povjerenstva.

image
David Julius i Ardem Patapoutian na velikom ekranu tijekom dodjele nagrade
Jonathan NACKSTRAND/AFP

David Julius upotrijebio je 1997. godine kapsaicin, spoj iz čili papričica koji izaziva peckanje, kako bi identificirao receptor u živčanim završecima u koži koji reagiraju na toplinu. Ardem Patapoutian, pak, otkrio je novu klasu receptora koji reagiraju na mehaničke podražaje u koži i unutarnjim organima. Ova revolucionarna otkrića pokrenula su intenzivne istraživačke aktivnosti koje su dovele razumijevanja kako naš živčani sustav osjeća toplinu, hladnoću i mehaničke podražaje.

David Julius rođen je 1955. godine u New Yorku. Doktorirao je 1984. godine na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu, a od 1989. godine radi na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu gdje je sada profesor.

image
Dodjela nobelove nagrade za medicinu
Jonathan NACKSTRAND/AFP

Ardem Patapoutian rođen je 1967. u Bejrutu. Studirao je na Američkom sveučilištu u Bejrutu, a zatim je 1986. godine, iz ratom razrušenog grada, emigrirao u SAD. Diplomirao je razvojnu biologiju na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu, a doktorirao na Kalifornijskom tehnološkom institutu (Caltech) u Pasadeni. Od 2000. godine radi u Istraživačkom institutu Scripps u La Jolli gdje je sad profesor.

Dvojica laureata podijelit će novčani iznos od 10 milijuna švedskih kruna, odnosno oko 980.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:45