NOVA KIBERNETIKA

NAMIGNI ZA DALEKOZOR U OČIMA Švicarci razvili kontaktne leće s minijaturnim teleskopima

 EPFL

ZURICH - Švicarski znanstvenici prošlog su tjedna na skupu Američke udruge za napredak znanosti u Kaliforniji predstavili ‘teleskopske kontaktne leće’ koje su u stanju povećati sliku poput dalekozora.

Ukupno mogu povećati sliku do 3 puta, a u stanju su razlikovati obične treptaje od namigivanja, koje ih automatski prebacuje iz ‘normalnog’ pogleda u ‘teleskopski.’

Teleskope koji se nalaze u kontaktnim lećama originalno je razvila DARPA - agencija američke vojske za razvoj naprednih tehnologija - za upotrebu u super-tankim kamerama na dronovima.

Unutar leća nalazi se prsten minijaturnih aluminijskih zrcala, koja postižu povećanje slike difrakcijom.

Leće dolaze u paru s ‘pametnim’ naočalama koje su potrebne za aktivaciju ili deaktivaciju povećanja - senzori u naočalama prepoznaju namiguje li korisnik na desno oko (uključivanje) ili lijevo (isključivanje), te potom šalju signal samim lećama.

Prve verzije nisu se mogle nositi dugo jer su priječile dotok zraka površini oka, no problem je djelomično uklonjen dodavanjem mikrokanala za provjetravanje. Kako leće još uvijek nisu prošle temeljito testiranje na ljudima, za očekivati je da se ipak neće tako skoro pojaviti na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:44