PRESADILI GRKLJAN

Nakon više od 11 godina šutnje, ženi operacijom vratili govor

Brenda Jensen ponovno govori istim tonom i načinom kojim nije mogla još od 1998. godine

ZAGREB - To je čudo. Ja govorim i ne mogu prestati pričati - izjavila je za Guardian Amerikanka Brenda Jensen (52) kojoj je kompliciranom operacijom vraćena sposobnost govora, izgubljena prije 11 godina.

Složeni zahvat

Tijekom operacije Brendi su presađeni grkljan, dušnik i štitnjaća donatorice koja je poginula u nesreći. Zahvaljujući transplantaciji pacijentici je vraćen govor, ali i osjeti mirisa i okusa.

Brendin grkljan i dušnik teško su oštećeni tijekom jedne operacije 1998. godine. Više nije mogla govoriti, niti normalno disati. Komunicirala je pomoću elektroničkog uređaja pa je njezin glas zvučao kao robotski.

No, lani su liječnici Medicinskog centra Sveučilišta California u Davisu rekli Brendi da bi bila dobra kandidatkinja za transplantaciju grkljana jer već uzima imunosupresive, lijekove koji sprečavaju odbacivanje presađenog organa.

Prvi put u svijetu

Naime, Brendi su 2006. godine presađeni bubreg i gušterača. Transplantacija grkljana izvedena je samo jednom, i to 1998. godine u Clevelandu.

- Ova je operacija bila mnogo složenija jer su prvi put istodobno presađeni grkljan, dušnik i štitnjača - izjavio je prof. Martin Birchall s University Collegea u Londonu, koji je sudjelovao u operaciji izvedenoj u listopadu prošle godine. Brenda Jensen sada ima istu intonaciju i način govora koji je imala ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:03