OBARAJU SE REKORDI

NAJVEĆE KLIMATSKE PROMJENE S KOJIMA SE ČOVJEK IKADA SUSREO 'Ovo je prijelomna točka za naš planet'

 Colourbox, NASA
Nadolazeće dvije godine mogle bi biti najtoplije u povijest, zaključak je istraživanja britanskog meteorološkog ureda.

Najveće promjene klime s kojima se čovjek ikada susreo odvijaju se zbog stakleničkih plinova koji pojačavaju prirodne trendove. Istraživanje je pokazalo kako se na Pacifiku trenutačno pojavio veliki El Nino, koji će zasigurno zagrijati cijeli planet. No, isto tako otkriva kako bi ljeta u Europi mogla postati sve hladnija, unatoč zagrijavanju Svijeta.

Znanstvenici su potvrdili da je prosječna temperatura površine Zemlje u 2015. godini na, ili barem vrlo blizu, rekordnoj razini - čak 0,68 Celzijevih stupnjeva više od prosjeka od 1961.-1990.

Vulkanska pauza

- Znamo da prirodni obrasci doprinose globalnim temperaturama u određenim godinama, no vrlo visoke temperature zabilježene ove godine upućuju na kontinuirani utjecaj stakleničkih plinova, koje čovjek stvara. S potencijalom da bi iduća godina mogla biti jednako topla, jasno je da se klimatske promjene nastavljaju - objasnio je voditelj meteorološkog ureda Hadley Centre profesor Stephen Belcher.

Neovisni recenzent, profesor Rowan Sutton sa Sveučilišta Reading potvrdio je najave istraživanja.

- Ukoliko ne dođe do velike vulkanske erupcije, izgleda da će 2014., 2015. i 2016. biti među najtoplijim godinama ikada zabilježenima. I nije riječ o nagađanjima. Vidimo učinke energije koja se postojano nakuplja u Zemljinim oceanima i atmosferi. Uzročnik - staklenički plinovi - potvrđuje Sutton.

Izvor: NASA





Spas Kalifornije

Znanstvenici ističu da kombinacija povećanja količine ugljičnog dioksida s dugoročnim prirodnim trendovima oceana stvara 'vrlo zanimljiv' klimatski sustav.

- Riječ je o važnoj prijelomnoj točki u Zemljinoj klimi s toliko velikih promjena koje se događaju odjednom - kazao je profesor Adam Scaife iz Meteorološkog ureda.

Dva glavna vremenska trenda koji blago ili umjereno utječu na obrasce vremena nalaze seu Pacifičkom oceanu. El Nino se javlja kada se pacifičke struje obrnu, što se događa u periodima oko pet godina, donoseći obilne padaline gdje je normalno suša i sušu gdje obično ima vode. El Nino povećava temperaturu planeta.

Trenutačni uvjeti izgledaju kao El Nino iz 1998. koji je izblijedio korale i donio pustoš u većinu svjetskih vremenskih sustava. Sadašnja pojava mogla bi intenzivirati rizik od suše u južnoj Africi, istočnoj Aziji i Filipinima donoseći poplave diljem Južne Amerike. Jedina pozitivna stvar je potencijalni kraj četverogodišnje suše u Kaliforniji.

Arktičke implikacije

Druga velika prirodna pojava je promjena u desetljetnom temperaturnom obrascu u sjevernom Pacifiku, poznatija kao PDO (Pacific Decadal Oscillation). Do sada je bila hladna faza, što je doprinijelo privremenom zaustavljanju povećavanja prosječne svjetske temperature u prošlom desetljeću. No, sada ulazi u toplu fazu koja i inače svijet učini toplijim mjestom.

Međutim, sada postoji još jedan faktor u jednadžbi. Dvije tople pojave će biti djelomično neutralizirane sjevernoatlantskim temperaturnim obrascem (AMO) koji ulazi u hladnu fazu.

Znanstvenici navode kako su tek nedavno saznali više o tome kako ti veliki oceanski obrasci remete ili ubrzavaju zagrijavanje uzrokovano čovjekovim djelovanjem. No, profesor Sutton naglašava: - Ono što ne razumijemo je natjecanje između tih faktora, to je ono na čemu radimo.

Istraživači ističu kako će promjene u Atlantiku znače da će Europa imati nešto hladnija i suša ljeta u idućem desetljeću, no samo ako atlantski signal nije nadjačan pacifičkim. Nažalost ne mogu sa sigurnošću tvrditi koji će utjecaj prevladati.

Inače, hlađenje Atlantika bi moglo dovesti do obnove ledenog pokrivača u arktičkim područjima.

Povećanje energije

Meteorološki ured je vrlo oprezan oko izvješća koje daje nakon što je više puta bio kritiziran za neke suviše samouvjerene prognoze u prošlosti, kada se prirodni trendovi oceana nisu bili u potpunosti shvaćeni.

Na pitanje kada će doći do zaustavljanja globalnog zatopljenja, znanstvenici su upozorili kako iz njihove perspektive izgleda da zapravo i nema zaustavljanja u zagrijavanju planeta. Uzrok toga je što se oceani zagrijavaju, povećava se razina mora i led se nastavlja otapati.

- Ne možemo biti sigurni da je ovo kraj usporenog zagrijavanja, no desetljetne stope povećanja temperature će kroz godinu dvije vrlo vjerojatno doseći razinu s kraja 20. stoljeća - naglašava profesor Scaife.

- Ukoliko ništa ne učinimo oko globalnog zatopljenja uzrokovanog stakleničkim plinovima dugoročni efekti na svjetsku i regionalnu klimu zasjenit će i one kratkotrajne pojave poput El Nina - zaključio je profesor Sutton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:31